Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Borg's manor - Swedish National Heritage Board, UV Öst (Uppsala University, 2017)
Summary available in Swedish.

The ZIP file contains data in the form of three Shapefiles with information on trenches, features and finds, and other metadata from the archaeological excavation, as well as three GeoTIFF files.

Det planerade vägområdet för motorvägssträcken av E4:an och för den nya vattenverksvägen, invid Borgs säteri har varit föremål för en arkeologisk utredning samt en förundersökning i två etapper.

Platsen för Borgs säteri och Borgs gamla by ligger strategiskt i korsningen mellan land- och vattenväg och centralt placerat i den famla kulturbygden väster om Norrköping. Byn och den gamla kyrkan har tradition tillbaka till tidig medeltid. Det aktuella området har även förutsättningar att dölja omfattande bebyggelselämningar från yngre järnålder.

I provschakten inom motorvägsträckningen har framkommit lämningar som genom C14-prov och keramik kunnat dateras till främst yngre järnålder. Flertalet C14-dateringar kommer från ett kulturlager (A1), med stort innehåll av obrända ben och även keramik. Omkring 1 100 kvadratmeter av kulturlagret kommer att bli föremål för undersökning. I anslutning till detta finns oskå anläggningar av boplatskaraktär. Dessa kan på goda grunder antas vara av ungefär samma ålder som kulturlagret.

Ett hundtratal meter nordväst om kulturlagret A1, påträffades ett område med stolphål i Vattenverksvägen s nya sträckning. En ersättningsväg för en befintlig lokalväg är även planerad i detta parti. Dateringen på stolphålsområdet och dess utbredning är mycket osäker men troligen tillhör det en äldre bebyggelsefas än kulturlagret.

ZIP-filen innehåller data i form av tre shape-filer med information om schakt, eventuella anläggningar och fynd samt andra metadata från den arkeologiska undersökningen, samt två GeoTIFF-filer
Tidigare arkeologiska undersökningar längs Ostlänken-korridoren 1965-2012: Borgs säteri
Keywords: Vendel Era; vendeltid; Viking Age; vikingatid; HISTORY; HISTORIA; Archaeology; Arkeologi