Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Archaeological excavations in Björnviken 2:1 - Swedish National Heritage Board, UV Öst (Uppsala University, 2020)
An archaeological investigation was performed in Björnviken 2:1, Kvillinge parish, Östergötland on June 4-5 in 1991 due to the planned exit from road E4 (Stockholm - Norrköping) to road 55 (Uppsala - Norrköping).

Björnviken 2:1 is situated approximately one kilometre west of Bråviken and situated north of RAÄ 109 (Högarnas gamla tomt) and RAÄ 7 (a burial site). On a map from 1697 an old road from Stockholm to Norrköping is marked within the area. After clearing the road several iron objects were found, for example horse shoe fragments.

The investigation confirms the previous assumption of an old road located in the field at Björnviken 2:1 (area 18).

The ZIP-file contains three shapefiles with information on trenches, ancient monuments, archaeological finds and other data from the archaeological survey, as well as one geo-referenced map (© Lantmäteriet i2014/00696) of the survey in GeoTIFF-format.

4-5 juni 1991 utfördes en arkeologisk utredning i Björnviken 2:1, Kvillinge socken, Östergötland med anledning av den planerade avfarten från E4:an (Stockholm - Norrköping) till väg 55 (Uppsala - Norrköping).

Björnviken 2:1 är beläget ca en kilometer väster om Bråviken och ligger norr om Högarnas gamla tomt (RAÄ 109) och ett gravfält (RAÄ 7). I det aktuella området finns på en karta från 1697 en äldre sträckning av vägen mellan Stockholm - Norrköping markerad. Vid framrensning av vägen framkom flera järnföremål, bl a delar av hästskor.

Utredningen bekräftade det tidigare antagandet om en äldre vägsträckning i åkermarken vid Björnviken 2:1 (område 18).

ZIP-filen innehåller data i form av tre shapefiler med information om eventuella schakt, påträffade forn- och kulturlämningar och fynd samt andra metadata från den arkeologiska utredningen, samt en georefererad karta (© Lantmäteriet i2014/00696) över utredningsområdet i GeoTIFF-format.
Tidigare arkeologiska undersökningar längs Ostlänken-korridoren 1965-2012: Arkeologisk utredning i Björnviken 2:1
Keywords: finds; fynd; HISTORY; HISTORIA; Archaeology; Arkeologi