Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Bronze-age grave field and settlement, angient monument 208, Sille, Västerljung's parish. - Swedish National Heritage Board, UV Öst (Uppsala University, 2017)
Summary available in Swedish.

The ZIP file contains data two shapefiles contianing data about the investigation area and prroject, as well as seven georeferenced plans in TIFF format.

Norra delen av undersökningsområdet undersöktes 1979 - 1981 i olika steg. Totalt framkom 19 skelettgravar, 59 hela eller delar av rännor, 95 brandgropar, 196 härdar , 33 stolphål, 13 stensamlingar samt 51 övriga anläggningar. Genom schaktningen framgick att gamla E 4:an byggdes övanpå fornlämningsområde och att detta åtminstone delvis fanns bevarat under vägen.

Södra delen av undersökningsområdet gav 64 anläggningar, vara en ränna, en skelettgrav, fem brandgropar, en koncentration av bränd lera samt 56 härdar och sotfläckar. Skelettgraven skiljde sig från de övriga inom den norra delen av fornlämning 208 genom en gles stensamling i ytan. Gravgåvorna bestod av en knvt och en pilspets, båda av järn.

Syfte:

Syftet med undersökningen var att eftersöka fornlämningar som inte syns i markytan men som var angivna på äldre kartmaterial.

ZIP-filen innehåller data i form av tre shape-filer med information från den arkeologiska undersökningen, samt sju georefererade kartor över undersökningsområdet i GeoTIFF-format.
Tidigare arkeologiska undersökningar längs Ostlänken-korridoren 1965-2012: Gravfält och boplats från bronsålder - järnålder, fornlämning 208, Sille, Västerljungs socken
Keywords: Bronze Age; bronsålder; Iron Age; järnålder; HISTORY; HISTORIA; Archaeology; Arkeologi