Previous Archaeologial Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Partial investigation of a vendel-period grave field - Swedish National Heritage Board, UV Öst (Uppsala University, 2017)
No summary available.

The zip-file contains data in the form of three shapefiles containing information about the arhcaeological investigation, trenches and features, as well as metadata about the archaeological ivnestigation. The dataset also contains a geo-referenced map (© Lantmäteriet i2014/00696) of the survey in GeoTIFF-format.

Gravfält 44 var beläget i före detta betesmark, i en svag östsluttning. Västra delen av gravfältet bestod enligt inventeringsuppgifterna från år 1958 av ca 20 runda stensättningar.

Undersökningen omfattade huvudsakligen den så kallade Posthagen öster om det synliga gravfältet. Namnet har hagen fått med anledning av att man förr bytte posthästar här och dessa betade i hagen.

Undersökningen fortsatte sedan söder om det synliga gravfältet, i anslutning till E4:an, bland annat i samband med flyttning av telekabel. Under juli 1981 gjordes slutligen en mindre undersökning med anledning av släntning invid nya motorvägen. Dessa undersökningar redovisas under fornlämning 208 S, då någon gräns inte gick att dra mellan fornlämningarna.

Syfte:

Syftet var att undersöka ett fornlämningsrikt område i anslutning til arbete pål E:4an.

Zip-filen innehåller data i form av tre shapefiler med information om undersökningen, schakt och anläggningar, samt andra metadata från den arkeologiska utredningen, samt en georefererad karta (© Lantmäteriet i2014/00696) över utredningsområdet i GeoTIFF-format.
Tidigare arkeologiska undersökningar längs Ostlänken-korridoren 1965-2012: Delundersökning av ett gravfält från vendeltid
Keywords: HISTORY; HISTORIA; Archaeology; Arkeologi