Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: An Iron Age settlement at Högby old plot - Swedish National Heritage Board, UV Öst (Uppsala University, 2017)
During summer and autumn 1989, UV Öst investigated an area with settlement remains in the area of Högby tomt.

The remains of five houses, an enclosure, a pit system and several hearths could be distinguished. The ages of the features range from Roman Iron Age to the Viking period.

The ZIP-file contains four shapefiles with information on trenches, ancient monuments, archaeological finds and other data from the archaeological survey, as well as four maps of the investigation area.

Under sensommaren och hösten 1989 undersökte UV Öst ett område med boplatslämningar i anslutning till Högby tomt.

Bland anläggningarna kunde resterna efter fem stycken hus, en hägnad, ett gropsystem och några härdområden urskiljas. Det äldsta huset har uppförts någon gång under den romersk järnålder och därefter har boplatsen använts kontinuerligt till och med vikingatid.

Bebyggelsen get intryck att ha varit en ensamgård . Området öster om vägen, Högby I, verkar ha varit platsen för den äldsta bosättningen. I övergången mellan äldre och yngre järnålder har bosättningen flyttat till det sandigare området, Högby II.

Dessutom tillkom en ny hustyp i Högby under folkvandringstid/vendeltid - grophuset. I övergången mellan vikingatid och medeltid upphör spåren efter bebyggelse i åkermarken. Det är rimligt att tänka sig att det är vid denna tid som omnämns år 1398 anläggs uppe på impedimentet.

Syfte:

Syftet med slutundersökningen var att fastställa huruvida fast fornlämningar berörs av den planerade exploateringen. Lämningar som påträffades vid utredningen och förundersökningen skulle dokumenteras avseende karaktär och utbredning.

Zip-filen innehåller data i form av fyra shapefiler med information om schakt, eventuella anläggningar och fynd samt andra metadata från den arkeologiska undersökningen. Zip-filen innehåller även 4 kartor över undersökningsområdet.
Tidigare arkeologiska undersökningar längs Ostlänken-korridoren 1965-2012: En järnåldersboplats vid Högby gamla tomt
Keywords: Iron Age; järnålder; Pre-Roman Iron Age; förromersk järnålder; Migration Period; folkvandringstid; Vendel Era; vendeltid; Viking Age; vikingatid; Middle Ages; medeltid; HISTORY; HISTORIA; Archaeology; Arkeologi