Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Borg - an Iron Age kingdom (Borg's parish, RAÄ 168 & others) - Swedish National Heritage Board, UV Öst (Uppsala University, 2015)
...

Purpose:

Due to an expansion of highway E4 between Norsholm and Norrköping a number of archaeological remains were affected. During the summer of 1988 a series of preliminary investigations took place in the affected area. During autumn of 1989 a number of archaeological investigations were conducted, based on information obtained from the preliminary investigations.

The ZIP file contains data in Shape format with information on trenches, features and finds, and other metadata from the archaeological excavation, as well as geo-referenced maps of the excavation area in GeoTIFF format.

Med anledning av en ny sträcking av E4:An utfördes arkeologiska undersökningar vid och i närheten av Borgs kyrka. De arkeologiska undersökningar utfördes under 1989 och föregicks av förundersökningar 1988. Undersökningsområdet är mycket rikt på fornlämningar, framför allt gravar som kan dateras till både äldre & yngre järnålder.

De äldsta fynden kan dateras till mellanneolitikum och utgörs av en tjocknackig bergartsyxa. Att det föreligger kontinuitet i bebyggelsen under neolitikum visa fyndet av en skära av flinta som kan dateras till senneolitisk tid. De flesta fynden påträffades vid undersökningen av boplatsen vid RAÄ 168. Av stort intresse är de förvaringsgropar alternative källare som undersöktes. Två typer kunde urskiljas; en med lerklinade väggar och en med brädfodring. Några huskonstruktioner framkom inte i samband med undersökningen utan den undersökta ytan får tolkas som ett utkantsområde till en större bosättning. Dateringen är sen förromersk järnålder /äldre romersk järnålder.

Undersökningen vi Eksundsvägen täckte ett mycket stort antal förhistoriska anläggningar av olika karaktär. Totalt undersöktes 184 anläggningar inklusive 91 st stolphål. Några tydliga hus kunde dock inte identifieras i den stora mängden stolphål.

Bland övriga anläggningar kan en smidesgrop nämnas. Denna har daterats till tiden kring Kristi födelse.

Datamaterialet från undersökningen sammanställdes och harmoniserades vid Uppsala universitet under 2014 . Detta skedde på uppdrag av Trafikverket samt Länsstyrelserna i Östergötland, Södermanland och Stockholms län, i ett projekt med syfte att sammanställa arkeologiska undersökningar och utredningar inom den beslutade korridoren för Ostlänken samt den närmsta omgivningen.

Syfte:

Med anledning av en ny sträckning och ombyggnad av E4:an mellan Norsholm & Norrköping berördes flera fornlämningar. Sommaren 1988 utfördes ett antal förundersökningar av dessa. Under hösten 1989 utfördes ett antal slutundersökningar.

ZIP-filen innehåller data i form av shape-filer med information om schakt, eventuella anläggningar och fynd samy andra metadata från den arkeologiska undersökningen, samt georefererade planer/kartor över undersökningsområdet i GeoTIFF-format.
Tidigare arkeologiska undersökningar längs Ostlänken-korridoren 1965-2012: Borg - en rik bygd under järnåldern (Borgs socken, RAÄ 168 m.fl.)
Keywords: ceramics; keramik; Neolithic; neolitikum; Middle Neolithic; mellanneolitikum; Late Neolithic; senneolitikum; Iron Age; järnålder; Early Iron Age; äldre järnålder; Late Iron Age; yngre järnålder; Vendel Era; vendeltid; Viking Age; vikingatid; bergartsyxa (swe); bergartsyxa; c-datering; c-datering; flint; flinta; HISTORY; HISTORIA; Archaeology; Arkeologi