Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Tomb and settlement, village site and clearance cairns as well as an older road embankment - Swedish National Heritage Board UV Mitt (Uppsala University, 2015)
Tomb and settlement, village site and clearance cairns as well as an older road embankment

Purpose:

This study aimed to determine the prevalence and nature of ancient monuments along European route E4 between Bäckeby and Lövstad, as expansion of the road was planned.

The ZIP file contains data in Shape format with information on trenches, features and finds, and other metadata from the archaeological excavation, as well as geo-referenced maps of the excavation area in GeoTIFF format

1983 och 1984 gjordes arkeologiska prov-, del och slutundersökningar längs en planerad
utvidgning av E4:an, mellan Linköping och Norrköping, delen Bäckeby-Lövstad. Undersökningarna föregicks av en specialinventering genomförd av Catharina Nilsson och Carin Clareus.

Längst i söder, närmast Linköping fanns de registrerade fornlämningarna RAÄ 358 och RAÄ 260 i Skärkinds socken. Den förstnämnda bestod av en treudd och den andra av en
stensträng. Båda låg i den kommande väglinjen. Längre norrut låg Eke gamla tomt i Kimstads
socken. Som en förberedelse inför inventering och provundersökning gjordes här arkivstudier av äldre lantmäterikartor. Norr om Eke bytomt, på norra sidan E4:an låg RAÄ 81, en stensättning, i Kimstad socken. Då denna låg nära den planerade vägen beslutades om provundersökning intill fornlämningen.

Nordväst om Eke bytomt påträffades i Lövstad storskog, Kimstads socken, flera oregistrerade,
eventuella fornlämningar. Det var en gammal vägbank, en rund, trolig stensättning, två små
rösen på berg, en stenrad och slutligen ett 10-tal odlingsrösen i anslutning till två vattenhål.

Vid den enda säkert konstaterade förhistoriska boplatsen, RAÄ 260 i Skärkind socken
(Bäckeby), gjordes en fosfatkartering. Sammanlagt karterades ett 210 000 kvadratmeter stort område. Med vissa undantag var fosfatvärdena låga. Enstaka punkter med höga värden fanns
emellertid i anslutning till stensträngen, RAÄ 260. Vidare gick ett stråk med något högre
värden än omgivningen genom områdets mellersta del öster om stensträngen. Där sammanföll
de med låglänt, lerig mark.

Vid utgrävningarna torvades alla ytor av med maskin, medan rensning skedde för hand.
Vissa anläggningar grävdes därefter ut med maskin, medan de övriga grävdes ut för hand.
Kolprover togs i de anläggningar där så var möjligt.

Datamaterialet från undersökningen sammanställdes och harmoniserades vid Uppsala universitet under 2014 . Detta skedde på uppdrag av Trafikverket samt Länsstyrelserna i Östergötland, Södermanland och Stockholms län, i ett projekt med syfte att sammanställa arkeologiska undersökningar och utredningar inom den beslutade korridoren för Ostlänken samt den närmsta omgivningen.

Syfte:

Syftet var att undersöka förekomsten av fornlämningar längs E4:an mellan Bäckeby och Lövstad, i samband med planerad utvidgning av vägbanan.

ZIP-filen innehåller data i form av shape-filer med information om schakt, eventuella anläggningar och fynd samt andra metadata från den arkeologiska undersökningen. Den innehåller även georefererade planer/kartor över undersökningsområdet i geoTIFF-format
Tidigare arkeologiska undersökningar längs Ostlänken-korridoren 1965-2012: Grav och boplats, bytomt och odlingsrösen samt äldre vägbank
Keywords: Early Iron Age; äldre järnålder; historical period; historisk tid; slutundersökning; slutundersökning; HISTORY; HISTORIA; Archaeology; Arkeologi