Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Graves and settlement at Österby in Hölö parish, Södermanland. - Swedish National Heritage Board (Uppsala University, 2016)
Investigations in the E4 road section stretching between Brohagen and Järna interchange in Södermanland were carried out in 1980-81 by Riksantikvarieämbetet. The areas investigated were RAÄ 13 and RAÄ 318.

Med anledning av E4:ans nya sträckning mellan Brohagen och Järna trafikplats i Södermanland genomförde
Riksantikvarieämbetet under år 1980 en arkeologiska totalundersökning av RAÄ 318, en ensamliggande
stensättning, samt under åren 1980-1981 en delundersökning av RAÄ 13, ett mindre gravfält vilande på omfattande boplatslämningar. Gravarna kan dateras till övergången mellan brons- och järnålder och boplatslämningarna till yngre bronsålder. Uppdragsgivare var Vägförvaltningen i Stockholms län.

Undersökningsområdet var beläget vid Österby i Hölö sn, på den södra delen av ett skogbevuxet moränparti med
mindre moränholmar och med en nivå av ca 30 m ö h. Trakten karakteriseras av det östsörmländska
sprickdalslandskapet med en topografi dominerad av åkermark, sönderbruten av impediment och skogsklädda
moränhöjder. Fornlämningsbilden utgörs av ensamliggande rösen och stensättningar i krönläge samt boplatser och gravfält på lägre liggande sluttningar och åkerholmar. Ca 300 m väster om RAÄ 13 finns ett omfattande gravfält, RAÄ 104/105 med ca 170 anläggningar varav 49 st. resta stenar.
Tidigare arkeologiska undersökningar längs Ostlänken-korridoren 1965:2012: Gravar och boplats vid Österby i Hölö sn, Södermanland
Keywords: finds; fynd; HISTORY; HISTORIA; History and Archaeology; Historia och arkeologi; Archaeology; Arkeologi