Previous archaeological investigations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Överjärna 53:1 and Överjärna 200 - Swedish National Heritage Board (Uppsala University, 2016)
Not available.

Purpose:

Due to planned development related to the E4 motorway between Vagnhärad and Järna interchange, a grave site, registered as monument 53 in Överjärna parish, was investigated archaeologically. According to the antiquities register, the grave site was about 90m x 20m and contained five ancient remains, consisting of 2 mounds and three round stone circles. A stone wall system composed of six stone walls was removed in 1980 in connection with the grave site Överjärna 53:1

År 1980 totalundersöktes av UV ett gravfält, registrerat som fornlämning nr 53 i Överjärna socken. Enligt fornminnesregistret var gravfältet ca 90x20 meter stort och innehöll 5 fornlämningar. Dessa utgjordes av 2 högar och 3 runda stensättningar. Gravfältet låg på en brant syd- och östsluttning intill en bergssida på en åkerholme. Undersökningsytan omfattar 2 800 kvadratmeter.

I dokumentationsmaterialet finns anläggningsbeskrivningar med fyndlista (såväl maskinskrivna som handskrivna). Anläggningsbeskrivningarna omfattar 31 anläggningar. Komplett fyndlista omfattande 93 fyndnummer finns.

Bland fynden kan nämnas: Krukskärvor, bronsringar, bronsarmband, remlöpare av brons, sölja av brons,
remändebeslag, glas- och glasflusspärlor, spelbrickor, kamfragment, nitar, kniv m.m.

Datamaterialet från undersökningen sammanställdes och harmoniserades vid Uppsala universitet under 2014 . Detta skedde på uppdrag av Trafikverket samt Länsstyrelserna i Östergötland, Södermanland och Stockholms län, i ett projekt med syfte att sammanställa arkeologiska undersökningar och utredningar inom den beslutade korridoren för Ostlänken samt den närmsta omgivningen.

Syfte:

På grund av planerat motorvägsbygge för väg E4 mellan Vagnhärad och Järna trafikplats totalundersöktes ett
gravfält, registrerat som fornlämning nr 53 i Överjärna socken. Enligt fornminnesregistret var gravfältet ca 90x20
meter stort och innehöll 5 fornlämningar. Dessa utgjordes av 2 högar och 3 runda stensättningar. Ett stensträngssystem, som består av 6 stensträngar, borttogs år 1980 i samband med arkeologisk slutundersökning av gravfältet Överjärna 53:1.
Tidigare arkeologiska undersökningar längs Ostlänken-korridoren 1965-2012: Överjärna 53:1 och Överjärna 200
Keywords: Late Bronze Age; yngre bronsålder; Early Iron Age; äldre järnålder; Late Iron Age; yngre järnålder; HISTORY; HISTORIA; Archaeology; Arkeologi