Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Settlement remains on Storängen in Tannefors - Swedish National Heritage Board, UV Öst (Uppsala University, 2015)
Settlement remains on Storängen in Tannefors

The ZIP file contains two Shapefiles with information from the archaeological survey, and a rectified trench plan GeoTIFF format.

Under en vecka i november genomförde Riksantikvarieämbetet, UV Öst en arkeologisk utredning inom delar av Tannefors 1:2, Linköpings stad och kommun, Östergötland. Utredningsområdet utgörs av två områden (område A och B) som är lokaliserade öster och väster om Råbergaleden. Den sammanlagda ytan var ca 50 000 m2. Ca 4% av ytorna undersöktes. En inledande fältinventering utfördes inom område B, innan schaktning med maskin påbörjades. Sökschakt drogs med maskin ner till anläggningsdjup. Inom det västra området (område A) framkom inget av arkeologiskt intresse. Marken i området var starkt påverkat av tidigare markarbeten med utfyllnad och påförda schaktmassor. Inom det östra området (område B) gjordes vid fältinventeringen fynd av bearbetad kvarts, flinta, skärvsten, tre malstenslöpare, ett bryne och en del av en trolig griffel. I områdets södra del, alldeles intill utredningsområdets begränsning, påträffades boplatsspår som gropar och ett par stolphål, samt en stenpackning. Boplatsen fortsätter söderut.

Datamaterialet från undersökningen sammanställdes och harmoniserades vid Uppsala universitet under 2014. Detta skedde på uppdrag av Trafikverket samt Länsstyrelserna i Östergötland, Södermanland och Stockholms län, i ett projekt med syfte att sammanställa arkeologiska undersökningar och utredningar inom den beslutade korridoren för Ostlänken samt den närmsta omgivningen.

Syfte:

Syftet med utredningen var att fastställa om fornlämningar skulle beröras av den planerade exploateringen.

ZIP-filen innehåller data i form av två shapefiler med information från den arkeologiska utredningen, samt en rektifierad schaktplan i GeoTIFF-format.
Tidigare arkeologiska undersökningar längs Ostlänken-korridoren 1965-2012: Boplatsspår på Storängen i Tannefors
Keywords: finds; fynd; HISTORY; HISTORIA; Archaeology; Arkeologi