Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: House foundation and clearance cairn - Swedish National Heritage Board, UV Öst (Uppsala University, 2015)
House foundation and clearance cairn

The ZIP file contains three Shapefiles and an MS Access database with information on trenches, features and finds, and other metadata from the archaeological excavation.

Inför planerad byggnation på fastigheten Herstadberg 9:1 har Riksantikvarieämbetet, UV Öst utfört en särskild utredning. Utredningen, som genomfördes med hjälp av grävmaskin, resulterade i att RAÄ 8 kunde konstateras utgöras av syllstensraden till en husgrund. Vid syllstenraden påträffades tegel som kan datera byggnaden till nyare tid. Lämningen är undersökt och borttagen. En intilliggande ansamling med sten visade sig bestå av sent upplagd röjningssten.

Datamaterialet från undersökningen sammanställdes och harmoniserades vid Uppsala universitet under 2014. Detta skedde på uppdrag av Trafikverket samt Länsstyrelserna i Östergötland, Södermanland och Stockholms län, i ett projekt med syfte att sammanställa arkeologiska undersökningar och utredningar inom den beslutade korridoren för Ostlänken samt den närmsta omgivningen.

Syfte:

Syftet med den särskilda arkeologiska utredningen var att fastställa om RAÄ 8 är fast fornlämning och om så är fallet beskriva dess karaktär, sammansättning och komplexitet. Syftet var också att fastställa huruvida den intilliggande ansamlingen med sten strax öster om RAÄ 8 kunde utgöra fast fornlämning.

ZIP-filen innehåller data i form av tre shapefiler samt en MS Access-databas med information om schakt, anläggningar, eventuella fyndföremål samt andra metadata från den arkeologiska undersökningen.
Tidigare arkeologiska undersökningar längs Ostlänken-korridoren 1965-2012: Husgrund och röjningsröse
Keywords: Modern age; nyare tid; HISTORY; HISTORIA; Archaeology; Arkeologi