Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Archaeological field evaluation of ancient monument RAÄ 473 - Swedish National Heritage Board, UV Öst (Uppsala University, 2015)
The ZIP file contains three Shapefiles with information on trenches, features and finds, and other metadata from the archaeological excavation, as well as a trench plan in GeoTIFF format.

Riksantikvarieämbetet, UV Öst genomförde under en vecka i mars 2011 en arkeologisk förundersökning av RAÄ 473, en stensatt väg. Undersökningen genomfördes då Linköpings kommun planerar anlägga ny vägbana för Östra länken med tillhörande gång- och cykelväg i området. Östra länken är en ny sträckning av riksväg 35 mellan Braskens bro och Kallerstadsrondellen i de östra delarna av Linköping. Vid en utredning i området som utfördes av Riksantikvarieämbetet 2008 hittades delar av en stensatt väg. Vid den du aktuella förundersökningen schaktades vägen fram på sex olika sträckor inom området. Vägen visade sig bestå av två stenskodda hjulspår, med hårt packad sand mellan spåren. Fynd i vägens fyllning, såsom yngre rödgods, porslin, fajans, tegel, glas, ett par järnföremål samt en sölja med tryckt text på baksidan, talar för en sentida datering. Vägen finns inte med på historiska kartor.

Datamaterialet från undersökningen sammanställdes och harmoniserades vid Uppsala universitet under 2014 . Detta skedde på uppdrag av Trafikverket samt Länsstyrelserna i Östergötland, Södermanland och Stockholms län, i ett projekt med syfte att sammanställa arkeologiska undersökningar och utredningar inom den beslutade korridoren för Ostlänken samt den närmsta omgivningen.

Syfte:

Målsättningen med den arkeologiska förundersökningen var att ytterligare schakta fram ytor av vägen, för att närmare undersöka vägens struktur och dessutom försöka se om det fanns flera faser i vägen, samt att i möjligaste mån hitta material som kunde hjälpa till att datera vägen.

ZIP-filen innehåller data i form av tre shapefiler med information om schakt, eventuella anläggningar och fynd samt andra metadata från den arkeologiska undersökningen samt en schaktplan i geoTIFF-format.
Tidigare arkeologiska undersökningar längs Ostlänken-korridoren 1965-2012: Arkeologisk förundersökning av RAÄ 473
Keywords: modern history; modern tid; HISTORY; HISTORIA; Archaeology; Arkeologi