Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Rebuilding of the electricity grid between Skälv and Fågeludden - Department of archaeology, Östergötland Museum (Uppsala University, 2015)
Rebuilding of the electricity grid between Skälv and Fågeludden

The ZIP file contains two Shapefiles with information on trenches, possible monuments and finds, and other metadata from the archaeological survey, as well as two geo-referenced maps (© Lantmäteriet i2014/00696) of the survey area in GeoTIFF format.

Östergötlands museum utförde under senhösten 2011 och vårvintern 2012 en arkeologisk utredning och en arkeologisk förundersökning i samband med ombyggnad av elnätet i Borgs och Kullerstad socknar, i Norrköpings stads västra utkanter, Östergötlands län. Ombyggnaden omfattade schaktning för jordkabel. Sammanlagt ingick cirka 27 km elledningar i exploateringen. Samtliga sträckor besiktigades. Därefter utfördes sökschaktsgrävning i samband med kabelschaktningen på fyra mindre delsträckor. Inget av arkeologiskt intresse påträffades.

Datamaterialet från undersökningen sammanställdes och harmoniserades vid Uppsala universitet under 2014 . Detta skedde på uppdrag av Trafikverket samt Länsstyrelserna i Östergötland, Södermanland och Stockholms län, i ett projekt med syfte att sammanställa arkeologiska undersökningar och utredningar inom den beslutade korridoren för Ostlänken samt den närmsta omgivningen.

Syfte:

Det primära syftet med den arkeologiska utredningen och förundersökningen var att styra exploateringen så att fast fornlämning skadades så lite som möjligt av det planerade arbetsföretaget. Gick inte detta skulle de fornlämningar som framkom vid schaktning undersökas, dokumenteras och om möjligt dateras.
Den arkeologiska utredningen skulle fastställa om fornlämning berördes av den aktuella exploateringen. För den arkeologiska förundersökningen gällde att fastställa påträffade fornlämningars karaktär, datering, utbredning, omfattning, sammansättning och komplexitet.
Syftet med både den arkeologiska utredningen och den arkeologiska förundersökningen var att de dels skulle ligga till grund för länsstyrelsens bedömning av kunskapspotentialen och för länsstyrelsens eventuellt kommande beslut, dels ligga till grund för exploatörens vidare planering.

ZIP-filen innehåller data i form av två shapefiler med information om schakt, eventuella påträffade forn- och kulturlämningar och fynd samt andra metadata från den arkeologiska undersökningen, samt två georefererade kartor (© Lantmäteriet i2014/00696) över undersökningsområdet i GeoTIFF-format .
Tidigare arkeologiska undersökningar längs Ostlänken-korridoren 1965-2012: Ombyggnad av elnätet mellan Skälv och Fågeludden
Keywords: cup mark; skålgrop; HISTORY; HISTORIA; Archaeology; Arkeologi