Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Cup-mark rocks in Östra Malmskogen - Swedish National Heritage Board, UV Öst (Uppsala University, 2015)
Cup-mark rocks in Östra Malmskogen

The ZIP file contains five Shapefiles and an MS Access database with information on trenches, features and finds, and other metadata from the archaeological excavation.

Riksantikvarieämbetet, UV Öst, har på uppdrag av Linköpings kommun genomfört en arkeologisk förundersökning av två platser inom fastigheten Östra Malmskogen 1:3, Rystad socken. Inom områdena, som benämns område 2 och 4 i text och kartor, drogs sökschakt, och inom område 2 banades även sammanhängande ytor av invid två hällar med skålgropar, som hittills varit okända. Inom område 4 hittades inga anläggningar eller fynd, endast bitar av tegel, fajans och porslin, som kan knytas till det torp som funnits på platsen under historiskt tid. Inom område 2 däremot hittades två hällar med skålgropar och något som eventuellt kan vara fem mindre skepp, samt en möjlig ryttarfigur. Även lämningar av boplatskaraktär hittades i hällarnas närhet, såsom ett mindre antal stolphål och härdar.

Datamaterialet från undersökningen sammanställdes och harmoniserades vid Uppsala universitet under 2014 . Detta skedde på uppdrag av Trafikverket samt Länsstyrelserna i Östergötland, Södermanland och Stockholms län, i ett projekt med syfte att sammanställa arkeologiska undersökningar och utredningar inom den beslutade korridoren för Ostlänken samt den närmsta omgivningen.

Syfte:

Syftet med förundersökningen var att fastställa och beskriva de kända fornlämningarnas karaktär, datering, utbredning, omfattning, sammansättning och komplexitet. Förundersökningen föranleddes av att Linköpings kommun planerar att upprätta en detaljplan över Östra Malmskogen.

ZIP-filen innehåller data i form av fem shape-filer samt en MS Access-databas med information om schakt, anläggningar, eventuella fyndföremål samt andra metadata från den arkeologiska undersökningen.
Tidigare arkeologiska undersökningar längs Ostlänken-korridoren 1965-2012: Skålgropshällar i Östra Malmskogen
Keywords: Late Neolithic; senneolitikum; Early Bronze Age; äldre bronsålder; cup mark; skålgrop; HISTORY; HISTORIA; Archaeology; Arkeologi