Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Klinga industrial estate - Arkeologgruppen i Örebro AB (Uppsala University, 2014)
The ZIP file contains four Shape files with data on trenches, monuments and finds, and other metadata from the archaeological survey, as well as two maps (© Lantmäteriet i2014/00696) of the survey area in GeoTIFF format.

I samband med att Norrköpings kommun vill avyttra mark vid Klinga industriområde, sydväst om Norrköping, har Arkeologgruppen i Örebro AB gjort en särskild arkeologisk utredning etapp 1 och 2 inom fastigheten. Inom etapp 1 gjordes arkiv- och kartstudier samt en fältinventering och inom etapp 2 gjordes utredningsgrävningar. Tonvikten på utredningen låg inom etapp 2. Utredningsområdet uppgick till en yta av 160 000 m² och var uppdelat i två områden. Inom område 1 grävdes 75 schakt om 1060 m². Inget av antikvariskt intresse fanns i schakten. Däremot hittades resterna efter en väg, objekt 3. Utredningsområde 2 uppgick till 60 000 m² och inom området grävdes 110 schakt med en sammanlagd yta om 1 200 m². Inom området konstaterades två boplatser, objekt 1 och 2, som bestod av kulturlager, härdar, stolphål, skärvstenspackningar och gropar. Objekt 1 kan möjligen ha utgjort resterna efter en verkstadsplats. Objekt 2 var förhållandevis sönderplöjt.

Datamaterialet från undersökningen sammanställdes och harmoniserades vid Uppsala universitet under 2014 . Detta skedde på uppdrag av Trafikverket samt Länsstyrelserna i Östergötland, Södermanland och Stockholms län, i ett projekt med syfte att sammanställa arkeologiska undersökningar och utredningar inom den beslutade korridoren för Ostlänken samt den närmsta omgivningen.

Syfte:

Syftet med den särskilda arkeologiska utredningen var att fastställa om fornlämningar kommer att beröras i samband med eventuella markarbeten till följd av försäljningen av marken.

ZIP-filen innehåller data i form av shape-filer med information om schakt, påträffade forn- och kulturlämningar och fynd samt andra metadata från den arkeologiska utredningen, samt två kartutsnitt (© Lantmäteriet i2014/00696) över utredningsområdet i GeoTIFF-format
Tidigare arkeologiska undersökningar längs Ostlänken-korridoren 1965-2012: Klinga industriområde
Keywords: HISTORY; HISTORIA; Archaeology; Arkeologi