Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Malmölandet, Norrköping - Stiftelsen Kulturmiljövård Mälardalen (Uppsala University, 2014)
The ZIP file contains data in Shape format with information on trenches, monuments and finds, and other metadata from the archaeological survey.

Stiftelsen Kulturmiljövård Mälardalen har utfört en arkeologisk utredning etapp 2 med anledning av detaljplanläggning av ett markområde på Malmölandet i Norrköpings kommun. Malmölandet är rikt på fornlämningar och en tidigare utförd utredning etapp 1 har utpekat områden med förhöjd risk att påträffa fornlämningar. Utredningsområdet består av två områden som sammantaget är cirka 15 hektar stort. Utredningen visar att det finns fyra lämningar i utredningsområdet varav en är nypåträffad och tre är kända sedan tidigare. De synliga lämningarna efter ett torp påträffades. Torpet består av två huslämningar, odlingsrösen och ett troligt vattenhål. Lämningarna registrerades som RAÄ 162 (Kvillinge socken) och har status som fornlämning. Sedan tidigare finns en övrig kulturhistorisk lämning, en bro, registrerad som RAÄ 154. Därtill finns det i områdets norra del ytterligare en övrig kulturhistorisk lämning, en gles rad med stenar, RAÄ 153 samt en uppgift om att det har funnits ett torp på en plats, RAÄ 152.

Datamaterialet från undersökningen sammanställdes och harmoniserades vid Uppsala universitet under 2014 . Detta skedde på uppdrag av Trafikverket samt Länsstyrelserna i Östergötland, Södermanland och Stockholms län, i ett projekt med syfte att sammanställa arkeologiska undersökningar och utredningar inom den beslutade korridoren för Ostlänken samt den närmsta omgivningen.

Syfte:

Syftet med utredningen var att eftersöka fornlämningar som inte syns i markytan inom det område som skulle detaljplaneras.

ZIP-filen innehåller data i form av fyra shape-filer med information om schakt, påträffade forn- och kulturlämningar och fynd samt andra metadata från den arkeologiska utredningen.
Tidigare arkeologiska undersökningar längs Ostlänken-korridoren 1965-2012: Malmölandet, Norrköping
Keywords: 19th century; 1800-tal; modern history; modern tid; HISTORY; HISTORIA; Archaeology; Arkeologi