Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Malmölandet - Archaeology department, Östergötland County Museum (Uppsala University, 2014)
Malmölandet

The ZIP file contains data in Shape format with information on trenches, monuments and finds, and other metadata from the archaeological survey.

I samband med pågående arbete med detaljplaneläggning inom delar av Malmölandet, beläget norr om Norrköpings stad, utförde Östergötlands länsmuseum en arkeologisk utredning, etapp 1. Utredningen berörde sex områden vilka utgör kompletteringar till ett tidigare utrett område. Den totala omfattningen av de aktuella planområdena utgörs av ca 70 ha. Den arkeologiska utredningen visar att fem lokaler, som ingår i eller direkt angränsar till tre av de aktuella utredningsytorna (område A, B och E), bör omfattas av vidare arkeologiska åtgärder vid eventuell exploatering. Dessutom bör kommande exploatering planeras så att hänsyn tas till två närliggande forn- och kulturlämningslokaler.

Datamaterialet från förundersökningen sammanställdes och harmoniserades vid Uppsala universitet under 2014 . Detta skedde på uppdrag av Trafikverket samt Länsstyrelserna i Östergötland, Södermanland och Stockholms län, i ett projekt med syfte att sammanställa arkeologiska undersökningar och utredningar inom den beslutade korridoren för Ostlänken samt den närmsta omgivningen.

Syfte:

Syftet med den arkeologiska utredningen var att ge en bild av de kända forn- och kulturlämningarnas karaktär och belägenhet samt eventuellt påvisa sedan tidigare ej kända forn- och kulturlämningar inom eller
i anslutning till de aktuella utredningsområdena.

ZIP-filen innehåller data i form av shape-filer med information om schakt, påträffade forn- och kulturlämningar och fynd samt andra metadata från den arkeologiska utredningen.
Tidigare arkeologiska undersökningar längs Ostlänken-korridoren 1965-2012: Malmölandet
Keywords: finds; fynd; HISTORY; HISTORIA; Archaeology; Arkeologi