Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Bronze Age and Migration Period hearths - Swedish National Heritage Board, UV Öst (Uppsala University, 2014)
Bronze Age and Migration Period hearths

The ZIP file contains data in the form of six Shape files with information on trenches, features and finds, and other metadata from the archaeological excavation, as well as one file in MS Access format.

Riksantikvarieämbetet, UV Öst, har genomfört en arkeologisk förundersökning inom fornlämningarna RAÄ 295 och 296, Borgs socken, Norrköpings kommun, Östergötland. Anledningen var att Norrköpings kommun planerar att bygga en parkeringsplats i anslutning till en nyligen uppförd idrottsanläggning. Vid förundersökningen undersöktes förhistoriska boplatslämningar som bestod av härdar och gropar. Kolprover från två härdar daterades till yngre bronsålder respektive yngre järnålder (folkvandringstid/vendeltid). Samtliga påträffade anläggningar undersöktes och dokumenterades i samband med förundersökningen. UV Öst föreslår därför inga ytterligare arkeologiska insatser inom det aktuella området.

Datamaterialet från förundersökningen sammanställdes och harmoniserades vid Uppsala universitet under 2014 . Detta skedde på uppdrag av Trafikverket samt Länsstyrelserna i Östergötland, Södermanland och Stockholms län, i ett projekt med syfte att sammanställa arkeologiska undersökningar och utredningar inom den beslutade korridoren för Ostlänken samt den närmsta omgivningen.

Syfte:

Syftet med den arkeologiska förundersökningen var att begränsa och klargöra karaktären och dateringen av de lämningar som påträffades vid den tidigare utredningen. Om anläggningarna visade sig vara av mindre komplex karaktär samt om endast ett fåtal ytterligare anläggningar påträffades skulle samtliga anläggningar dokumenteras och tas bort i samband med förundersökningen.

ZIP-filen innehåller data i form av sex shape-filer med information om schakt, eventuella anläggningar och fynd samt andra metadata från den arkeologiska undersökningen, samt en fil i MS Access-format.
Tidigare arkeologiska undersökningar längs Ostlänken-korridoren 1965-2012: Härdar från bronsålder och folkvandringstid
Keywords: Late Bronze Age; yngre bronsålder; Late Iron Age; yngre järnålder; Migration Period; folkvandringstid; HISTORY; HISTORIA; Archaeology; Arkeologi