Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: On the grounds of the Kungladugården estate in Kallerstad - Swedish National Heritage Board, UV Öst (Uppsala University, 2014)
On the grounds of the Kungladugården estate in Kallerstad

The ZIP-file contains five Shape files with information on trenches, ancient monuments, archaeological finds and other data from the archaeological survey, as well as one file in MS Access format.

Riksantikvarieämbetet, UV Öst, utförde under september månad 2008 en arkeologisk utredning inom det obebyggda området mellan Norrköpingsvägen och södra stambanan strax söder om Kallerstads gård och öster om Anders Ljungstedts gymnasium, Linköpings stad och kommun, Östergötland. Undersökningen föranleddes av att Linköpings kommun arbetar med ny detaljplan för området som innebär att en ny fotbollsarena med tillhörande träningsplaner skall byggas. 98 schakt togs upp över det nu aktuella undersökningsområdet. Över hela området bestod marken till största delen av ljusbrun till mörkbrun lera. Enstaka små partier med inslag av morän förekom mot höjdpartierna. Ett svagt höjdparti ligger i den sydöstra delen upp emot järnvägens banvall. På detta höjdparti påträffades en förhistorisk boplats. Boplatsen bestod av stolphål, härdar och gropar. I sökschakten påträffades 17 stolphål, 4 härdar och 3 gropar inom objekt 1, RAÄ 472.

Datamaterialet från förundersökningen sammanställdes och harmoniserades vid Uppsala universitet under 2014 . Detta skedde på uppdrag av Trafikverket samt Länsstyrelserna i Östergötland, Södermanland och Stockholms län, i ett projekt med syfte att sammanställa arkeologiska undersökningar och utredningar inom den beslutade korridoren för Ostlänken samt den närmsta omgivningen.

Syfte:

Syftet med den arkeologiska utredningen, etapp 1 och 2, var att konstatera om de nu aktuella områdena innehåller fornlämningar som idag ej är synliga. Inga fornlämningar skulle tas bort i detta skede. Eventuella nya lämningar skulle om möjligt beskrivas avseende karaktär, datering, utbredning och komplexitet.

ZIP-filen innehåller data i form av fem shape-filer med information om eventuella schakt, påträffade forn- och kulturlämningar och fynd samt andra metadata från den arkeologiska utredningen, samt en fil i MS Access-format.
Tidigare arkeologiska undersökningar längs Ostlänken-korridoren 1965-2012: På Kungsladugårdens mark i Kallerstad
Keywords: prehistoric time; förhistorisk tid; HISTORY; HISTORIA; Archaeology; Arkeologi