Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Archaeological assessments between the Braskens bridge and the Kallerstad roundabout - National highway 35, the East link - Swedish National Heritage Board, UV Öst (Uppsala University, 2014)
Archaeological assessments between the Braskens bridge and the Kallerstad roundabout - National highway 35, the East link

The ZIP-file contains five Shape files with information on trenches, ancient monuments, archaeological finds and other data from the archaeological survey, as well as one file in MS Access format.

Riksantikvarieämbetet, UV Öst, utförde i juli månad år 2008 en arkeologisk utredning, etapp 2. Syftet var att utröna eventuell förekomst av fornlämningar i samband med ombyggnad respektive nybyggnad av Riksväg 35 samt gång- och cykelväg mellan Braskens bro och Kallerstadsrodellen, Linköpings stad och kommun. Utredningen utfördes på uppdrag av Linköpings kommun. Arbetet skedde med hjälp av en grävmaskin som skiktvis tog upp långsmala sökschakt. Endast inom ett område påträffades en fornlämning. Lämningen utgörs av en ca 5–6 meter bred stensatt vägbank som kunde följas i nordostlig riktning genom större delen av utredningsområdet. Eftersom inga vägar finns på de historiska kartor som har studerats tolkas vägen vara äldre än det befintliga kartmaterialet, det vill säga äldre än 1600-tal.

Datamaterialet från förundersökningen sammanställdes och harmoniserades vid Uppsala universitet under 2014 . Detta skedde på uppdrag av Trafikverket samt Länsstyrelserna i Östergötland, Södermanland och Stockholms län, i ett projekt med syfte att sammanställa arkeologiska undersökningar och utredningar inom den beslutade korridoren för Ostlänken samt den närmsta omgivningen.

Syfte:

Den arkeologiska utredningen, etapp 2, syftade till att fastställa förekomst av forn- och/eller kulturlämningar inom områdena, samt att beskriva eventuella fornlämningar och/eller kulturlämningar, om möjligt även avseende deras karaktär, datering, utbredning och komplexitet.

ZIP-filen innehåller data i form av fem shape-filer med information om eventuella schakt, påträffade forn- och kulturlämningar och fynd samt andra metadata från den arkeologiska utredningen, samt en MS Access-fil.
Tidigare arkeologiska undersökningar längs Ostlänken-korridoren 1965-2012: Arkeologiska utredningar mellan Braskens bro och Kallerstadsrondellen - Riksväg 35, Östra länken
Keywords: finds; fynd; HISTORY; HISTORIA; Archaeology; Arkeologi