Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: A small fraction of the prehistory of Ektorp and Torp - Swedish National Heritage Board, UV Öst (Uppsala University, 2014)
A small fraction of the prehistory of Ektorp and Torp

The ZIP file contains data in the form of five Shape files with information on trenches, features and finds, and other metadata from the archaeological excavation, as well as one file in MS Access format.

Riksantikvarieämbetet, UV Öst, utförde våren 2008 en särskild arkeologisk undersökning på uppdrag av Länsstyrelsen i Östergötland inom två områden: RAÄ 19 vid Ektorp och RAÄ 25 vid Torp, Norrköpings kommun, Östergötland. Undersökningen beställdes av Norrköping Vatten AB och föranleddes av den planerade VA-ledningen mellan Norrköping och Skärblacka. På båda platserna har delar av förhistoriska boplats- och aktivitetsområden undersökts och tagits bort. Ledningssträckan har tidigare varit föremål för en arkeologisk utredning etapp 1, 2 och en arkeologisk förundersökning. Fornlämningarna är i den planerade ledningssträckan undersökta och borttagna. Utanför ledningssträckan kvarligger del av fornlämning. Inom den planerade ledningssträckan föreslår Riksantikvarieämbetet, UV Öst, inga ytterligare åtgärder. Utanför ledningssträckan fortsätter fornlämningarna vid Torp och Ektorp och dessa lyder under fornminneslagen.

Datamaterialet från förundersökningen sammanställdes och harmoniserades vid Uppsala universitet under 2014 . Detta skedde på uppdrag av Trafikverket samt Länsstyrelserna i Östergötland, Södermanland och Stockholms län, i ett projekt med syfte att sammanställa arkeologiska undersökningar och utredningar inom den beslutade korridoren för Ostlänken samt den närmsta omgivningen.

Syfte:

Den arkeologiska slutundersökningen syftade till att dokumentera, undersöka och ta bort alla fornlämningar som påträffades i ledningssträckans arbetsområde. Alla lämningar undersöktes för att förstå funktion och datering.

ZIP-filen innehåller data i form av fem shape-filer med information om schakt, eventuella anläggningar och fynd samt andra metadata från den arkeologiska undersökningen, samt en MS Access-fil.
Tidigare arkeologiska undersökningar längs Ostlänken-korridoren 1965-2012: En liten bit av Ektorps och Torps förhistoria
Keywords: Neolithic; neolitikum; Roman Iron Age; romersk järnålder; HISTORY; HISTORIA; Archaeology; Arkeologi