Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: The "Krogen" city block - Swedish National Heritage Board, UV Öst (Uppsala University, 2014)
The "Krogen" city block

The ZIP-file contains six Shape files with information on trenches, ancient monuments, archaeological finds and other data from the archaeological survey, as well as one file in MS Access format.

Riksantikvarieämbetet, UV Öst, utförde under november 2008 en arkeologisk utredning, etapp 1 och 2, inom kvarteret Krogen, Norrköpings stad och kommun, Östergötland. Undersökningen föranleddes av att Norrköpings kommun, Stadsbyggnadskontoret, planerar för en ny detaljplan för kvarteret och omfattar nybyggnation av bostäder samt en garageanläggning. Inga förhistoriska, medeltida eller lämningar från tiden före stadsplaneändringen på 1640-talet påträffades i något av schakten. Inga ytterligare arkeologiska åtgärder föreslås.

Datamaterialet från förundersökningen sammanställdes och harmoniserades vid Uppsala universitet under 2014 . Detta skedde på uppdrag av Trafikverket samt Länsstyrelserna i Östergötland, Södermanland och Stockholms län, i ett projekt med syfte att sammanställa arkeologiska undersökningar och utredningar inom den beslutade korridoren för Ostlänken samt den närmsta omgivningen.

Syfte:

Syftet med den arkeologiska utredningen var att fastställa om utredningsområdet innehåller fast fornlämning som kan komma att beröras av exploateringen. De eventuella lämningarna kommer att, om möjligt, beskrivas avseende karaktär, datering och utbredning. Fornlämningen skulle även, om möjligt, avgränsas inom ramen för den arkeologiska utredningen, etapp 2.

ZIP-filen innehåller data i form av sex shape-filer med information om eventuella schakt, påträffade forn- och kulturlämningar och fynd samt andra metadata från den arkeologiska utredningen, samt en MS Access-fil.
Tidigare arkeologiska undersökningar längs Ostlänken-korridoren 1965-2012: Kvarteret Krogen
Keywords: Modern age; nyare tid; HISTORY; HISTORIA; Archaeology; Arkeologi