Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Route 210, the Norsholm-Herseberga interchange section - Swedish National Heritage Board, UV Öst (Uppsala University, 2014)
Route 210, the Norsholm-Herseberga interchange section

The ZIP-file contains three Shape files with information on trenches, ancient monuments, archaeological finds and other data from the archaeological survey, as well as one file in MS Access format.

I sin planering av ny vägsträckning efterfrågar Vägverket Konsult en förstudie som motsvarar en arkeologisk utredning. Vägverket Region sydöst prövar möjligheterna att ansluta väg 210 till E4:an vid trafikplats Norsholm i Norrköpings kommun. Det innebär att ny väg planeras att anläggas i trakten kring Bäckeby.Trakten är rik på forn- och kulturlämningar som företrädesvis finns inom skogspartier och impediment som inte är uppodlade. I jordbruks- och hagmark kan fornlämningar förekomma som saknar markering ovan mark.

Datamaterialet från förundersökningen sammanställdes och harmoniserades vid Uppsala universitet under 2014 . Detta skedde på uppdrag av Trafikverket samt Länsstyrelserna i Östergötland, Södermanland och Stockholms län, i ett projekt med syfte att sammanställa arkeologiska undersökningar och utredningar inom den beslutade korridoren för Ostlänken samt den närmsta omgivningen.

Syfte:

Syftet med den arkeologiska utredningen är att redovisa fornlämningsbeståndet inom det område som ska exploateras, då Vägverket efterfrågar ett kulturhistoriskt planeringsunderlag inför anslutandet av väg 210 till E4:an vid trafikplats Norsholm i Norrköpings kommun.

ZIP-filen innehåller data i form av tre shape-filer med information om eventuella schakt, påträffade forn- och kulturlämningar och fynd samt andra metadata från den arkeologiska utredningen, samt en fil i MS Access-format.
Tidigare arkeologiska undersökningar längs Ostlänken-korridoren 1965-2012: Väg 210, delen trafikplats Norsholm-Herseberga
Keywords: finds; fynd; HISTORY; HISTORIA; Archaeology; Arkeologi