Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Malmölandet and Händelö - Arkeologikonsult (Uppsala University, 2014)
Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Malmölandet and Händelö

The ZIP-file contains one Shape file with information on trenches, ancient monuments, archaeological finds and other data from the archaeological survey, as well as a geo-referenced map (© Lantmäteriet i2014/00696) of the survey in GeoTIFF-format.

Med anledning av planerad utbyggnad av järnvägen mellan Åby och Händelö har Arkeologikonsult utfört en särskild arkeologisk utredning, etapp 1 inom Malmölandet och Händelö, Kvillinge och S.t Johannes socknar, Norrköpings kommun, Östergötlands län. De forn- och kulturlämningar som berördes var gravfält Kvillinge 12:1, bytomt/boplats Kvillinge 103:1, boplats/bytomt Kvillinge 142, herrgårdsanläggning /bytomt S:t Johannes 85:1, samt lägenhetsbebyggelse S:t Johannes 142:1. Vidare berördes ett antal kulturhistoriska objekt i form av torp, odlingsrösen och stenmurar, vilka konstaterats vid tidigare utredningar. Kart- och arkivstudier, samt fältinventering har resulterat i ytterligare fem kända kulturhistoriska lämningar: tre möjliga torplämningar, en stentrumma, samt en stenrad. Möjliga förhistoriska boplatslägen från stenålder, yngre bronsålder /järnålder, samt yngre järnålder har även konstaterats.

Datamaterialet från förundersökningen sammanställdes och harmoniserades vid Uppsala universitet under 2014 . Detta skedde på uppdrag av Trafikverket samt Länsstyrelserna i Östergötland, Södermanland och Stockholms län, i ett projekt med syfte att sammanställa arkeologiska undersökningar och utredningar inom den beslutade korridoren för Ostlänken samt den närmsta omgivningen.

Syfte:

Syftet med utredningen var att fastställa om forn- och/eller kulturlämningar finns inom det berörda området, samt om möjligt beskriva dessa avseende karaktär, datering, utbredning och komplexitet.

ZIP-filen innehåller data i form av en shape-fil med information om eventuella schakt, påträffade forn- och kulturlämningar och fynd samt andra metadata från den arkeologiska utredningen, samt en georefererad karta (© Lantmäteriet i2014/00696) över utredningsområdet i GeoTIFF-format.
Tidigare arkeologiska undersökningar längs Ostlänken-korridoren 1965-2012: Malmölandet och Händelö
Keywords: stone age; stenålder; Bronze Age; bronsålder; Early Iron Age; äldre järnålder; HISTORY; HISTORIA; Archaeology; Arkeologi