Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Stålet 3 - Swedish National Heritage Board, UV Öst (Uppsala University, 2014)
Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Stålet 3

The ZIP-file contains two Shape files with information on trenches, ancient monuments, archaeological finds and other data from the archaeological survey, as well as a geo-referenced map (© Lantmäteriet i2014/00696) of the survey in GeoTIFF-format.

Riksantikvarieämbetet, Avdelningen för arkeologiska undersökningar, UV Öst, har utfört en arkeologisk utredning, etapp 1 och 2, inom del av Stålet 3 i Ingelstad, Norrköping. Orsaken till utredningen var att Norrköpings kommun planerar för ombyggnad av Malmgatan samt etablering av industri eller handel inom området. Vid utredningen öppnades 18 sökschakt med hjälp av grävmaskin i områdets västra och nordvästra del. I områdets norra delar iakttogs enstaka lösfynd av yngre rödgods och en eldslagningsflinta, som troligen härrör från Berga by. Två sökschakt öppnades i områdets östra del, söder om gravarna på åsryggen, RAÄ 53 och 54. Sökschakten visade att marken var kraftigt omgrävd sedan tidigare, och att den ursprungliga markytan var förstörd. Inga fasta fornlämningar påträffades vid utredningen.

Datamaterialet från förundersökningen sammanställdes och harmoniserades vid Uppsala universitet under 2014 . Detta skedde på uppdrag av Trafikverket samt Länsstyrelserna i Östergötland, Södermanland och Stockholms län, i ett projekt med syfte att sammanställa arkeologiska undersökningar och utredningar inom den beslutade korridoren för Ostlänken samt den närmsta omgivningen.

Syfte:

Syftet med utredningen är att redovisa fornlämningsbeståndet inom det område som ska exploateras. Orsaken till utredningen var att Norrköpings kommun planerar för ombyggnad av Malmgatan samt etablering av industri eller handel inom området

ZIP-filen innehåller data i form av två shape-filer med information om eventuella schakt, påträffade forn- och kulturlämningar och fynd samt andra metadata från den arkeologiska utredningen, samt en georefererad karta (© Lantmäteriet i2014/00696) över utredningsområdet i GeoTIFF-format.
Tidigare arkeologiska undersökningar längs Ostlänken-korridoren 1965-2012: Stålet 3
Keywords: finds; fynd; HISTORY; HISTORIA; Archaeology; Arkeologi