Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Kallerstad - an update - Arkeologikonsult (Uppsala University, 2014)
Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Kallerstad - an update

The ZIP-file contains two Shape files with information on trenches, ancient monuments, archaeological finds and other data from the archaeological survey, as well as a geo-referenced map (© Lantmäteriet i2014/00696) of the survey in GeoTIFF-format.

Arkeologikonsult har på uppdrag av länsstyrelsen i Östergötlands län i augusti 2007 genomfört en särskild arkeologisk utredning steg 1 i Kallerstad, Linköpings stad och kommun, för planområdesprojekt Framtidens resecentrumområde. Beställare var Linköpings kommun. Utredningen bygger på arkiv- och kartstudier samt en fältinventering. Undersökningsområdet är mycket fornlämningsrikt och många antikvariska arbeten har tidigare utförts inom detsamma. Den föreliggande utredningens slutsats är att inga ännu ej exploaterade delar av planområdet helt kan undantas från vidare antikvariska insatser.
I några fall kunde Arkeologikonsult under fältinventeringen konstatera möjlig eller sannolik förekomst av tidigare ej kända fornlämningar. De säkraste indikationerna kom nästan undantagslöst i nära anslutning till tidigare kända, helt eller delvis undersökta fornlämningar.

Datamaterialet från förundersökningen sammanställdes och harmoniserades vid Uppsala universitet under 2014 . Detta skedde på uppdrag av Trafikverket samt Länsstyrelserna i Östergötland, Södermanland och Stockholms län, i ett projekt med syfte att sammanställa arkeologiska undersökningar och utredningar inom den beslutade korridoren för Ostlänken samt den närmsta omgivningen.

Syfte:

Syftet med undersökningen var att göra en förnyad och uppdaterad genomgång av områdets arkeologiska status, det vill säga förekomsten av fasta fornlämningar och fornlämningsmiljöer. Beställare var Linköpings kommun som önskade uppdatera bilden över de omfattande kulturhistoriska lämningarna i det planområde som berörs av översiktsplanen för Framtidens resecentrumområde.

ZIP-filen innehåller data i form av två shape-filer med information om eventuella schakt, påträffade forn- och kulturlämningar och fynd samt andra metadata från den arkeologiska utredningen, samt en georefererad karta (© Lantmäteriet i2014/00696) över utredningsområdet i GeoTIFF-format.
Tidigare arkeologiska undersökningar längs Ostlänken-korridoren 1965-2012: Kallerstad - en uppdatering
Keywords: finds; fynd; HISTORY; HISTORIA; Archaeology; Arkeologi