Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Hearths and newly discovered rock carvings at Himmelstalund - Swedish National Heritage Board, UV Öst (Uppsala University, 2014)
Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Hearths and newly discovered rock carvings at Himmelstalund

The ZIP file contains data in the form of five Shape files with information on trenches, features and finds, and other metadata from the archaeological excavation, as well as an MS Access file.

Riksantikvarieämbetet, UV Öst har utfört en arkeologisk förundersökning inför planerade skydds- och visualiseringsåtgärder vid Himmelstalunds hällristningar, Östra Eneby socken, Norrköpings kommun, Östergötland. Förundersökningen utfördes efter beslut av Länsstyrelsen och kostnadsansvarig var Norrköpings kommun. Arbetet utfördes i form av en antikvarisk kontroll. Längs klippan kommer ett trädäck att anläggas. I direkt anslutning till en av hällristningsklipporna påträffades två härdar direkt under grästorven. Härdarna undersöktes och togs bort. I samband med att delar av hällristningsklippan borstades fri från grus från den tidigare grusvägen påträffades tidigare okända hällristningar på två platser, dels centralt uppe på klippan och dels vid klippans nordvästra spets. En inventering och dokumentation av de nyupptäckta ristningarna utfördes av Sven-Gunnar Broström och Kenneth Ihrestam, BOTARK. Sammanlagt nyregistrerades ca 120 figurer bestående av 34 skepp, 13 djurfigurer, 4 ringfigurer, 5 uthuggna ytor, en människofigur, en yxa, ett 50-tal skålgropar samt ett antal fragment och obestämbara figurer. Inga ytterligare arkeologiska åtgärder föreslås, såvida inga ändringar av trädäckets sträckning görs eller ytterligare schaktningsarbeten blir aktuella. Vid fortsatta arbeten på platsen får inga hällristningar eller berghällar övertäckas utan tillstånd från länsstyrelsen.

Datamaterialet från förundersökningen sammanställdes och harmoniserades vid Uppsala universitet under 2014 . Detta skedde på uppdrag av Trafikverket samt Länsstyrelserna i Östergötland, Södermanland och Stockholms län, i ett projekt med syfte att sammanställa arkeologiska undersökningar och utredningar inom den beslutade korridoren för Ostlänken samt den närmsta omgivningen.

Syfte:

Syftet med den arkeologiska förundersökningen var att tillse att inga fornlämningar kom till skada vid arbetet, samt att konstatera huruvida arbetet kunde komma att beröra tidigare okända fornlämningar. Målsättningen var dock att i görligaste mån undvika ingrepp i fornlämningar samt om sådana påträffades även att anvisa alternativa sträckningar för trädäcket och elkablarna.

ZIP-filen innehåller data i form av fem shape-filer med information om schakt, eventuella anläggningar och fynd samt andra metadata från den arkeologiska undersökningen, samt en MS Access-fil.
Tidigare arkeologiska undersökningar längs Ostlänken-korridoren 1965-2012: Härdar och nyupptäckta hällristningar vid Himmelstalund
Keywords: Bronze Age; bronsålder; Early Iron Age; äldre järnålder; HISTORY; HISTORIA; Archaeology; Arkeologi