Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Early Iron Age settlements between Norrköping and Skärblacka - Swedish National Heritage Board, UV Öst (Uppsala University, 2014)
Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Early Iron Age settlements between Norrköping and Skärblacka

The ZIP file contains data in the form of four Shape files with information on trenches, features and finds, and other metadata from the archaeological excavation, as well as two geo-referenced maps (© Lantmäteriet i2014/00696) of the excavation area in GeoTIFF-format.

Norrköping vatten AB planerar en 25 meter lång överföringsledning mellan Skärblacka och Norrköping, Borgs och Kullerstads socknar, Norrköpings kommun, Östergötlands län. Arbetet med ledningen har pågått i olika omgångar sedan 1999. Riksantikvarieämbetet UV Öst utförde år 2003 en arkeologisk utredning etapp 1 och 2. Dessa utredningar resulterade i att tre platser längs den planerade ledningen befanns innehålla lagskyddade fornlämningar. Söder om Ektorp hittades kulturlager och anläggningar med fynd av kvarts som indikerade en förhistorisk boplats. Vid Torp och Månhem hittades flera tydliga förhistoriska anläggningar och ett kulturlager som indikerade en förhistorisk boplats. Utmed Prästgårdsvägen i Skärblacka hittades några anläggningar innehållandes enstaka slaggbitar och bränd lera som indikerade boplats av okänd ålder. Dessa tre platser har under hösten 2007 varit föremål för arkeologisk undersökning. Resultatet från denna undersökning ska ligga till grund för beräkning av kostnader för en arkeologisk slutundersökning, samt ligga till grund för Länsstyrelsens vidare bedömning i ärendet.

Datamaterialet från förundersökningen sammanställdes och harmoniserades vid Uppsala universitet under 2014 . Detta skedde på uppdrag av Trafikverket samt Länsstyrelserna i Östergötland, Södermanland och Stockholms län, i ett projekt med syfte att sammanställa arkeologiska undersökningar och utredningar inom den beslutade korridoren för Ostlänken samt den närmsta omgivningen.

Syfte:

Förundersökningen syftade till att karaktärisera, datera och avgränsa påträffade fornlämningar, samt att försöka bestämma anläggningarnas funktion.

ZIP-filen innehåller data i form av fyra shape-filer med information om schakt, eventuella anläggningar och fynd samt andra metadata från den arkeologiska undersökningen, samt två georefererade planer/kartor (© Lantmäteriet i2014/00696) över undersökningsområdet i GeoTIFF-format.
Tidigare arkeologiska undersökningar längs Ostlänken-korridoren 1965-2012: Äldre järnåldersboplatser mellan Norrköping och Skärblacka
Keywords: Early Iron Age; äldre järnålder; HISTORY; HISTORIA; Archaeology; Arkeologi