Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: The Eastern Link road between the Kallerstad roundabout and the Braskens bridge - Swedish National Heritage Board, UV Öst (Uppsala University, 2014)
Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: The Eastern Link road between the Kallerstad roundabout and the Braskens bridge

The ZIP-file contains two Shape files with information on trenches, ancient monuments, archaeological finds and other data from the archaeological survey, as well as two files in MS Access-format.

Östra Länken är en ny sträckning av riksväg 35 mellan Braskens bro och Kallerstadsrondellen i de östra delarna av Linköping. Behovet av en ny sträckning grundar sig på trafiksäkerhets- och miljöproblem på Gamla Tanneforsvägen, som är en del av riksväg 35. Riksantikvarieämbetet, UV Öst, har inför detaljplanering av området fått i uppdrag att utföra en fornlämningsanalys motsvarande en arkeologisk utredning, etapp 1. Det aktuella detaljplaneområdet omfattar dels befintliga vägar och bebyggda områden, dels områden som ännu inte exploaterats. Området angränsar i norr till det regionala intresseområdet för kulturmiljövården K 29, Kallerstad, och i söder till riksintresseområdet utmed Kinda kanal, KE 28. Strax söder om utredningsområdet finns också Tannefors kvarnby (RAÄ 335).

Datamaterialet från förundersökningen sammanställdes och harmoniserades vid Uppsala universitet under 2014 . Detta skedde på uppdrag av Trafikverket samt Länsstyrelserna i Östergötland, Södermanland och Stockholms län, i ett projekt med syfte att sammanställa arkeologiska undersökningar och utredningar inom den beslutade korridoren för Ostlänken samt den närmsta omgivningen.

Syfte:

Syftet med det kulturhistoriska planeringsunderlaget var att utföra en fornlämningsanalys motsvarande en arkeologisk utredning, etapp 1, med anledning av byggandet av Östra länken, en ny sträckning av riksväg 35. Behovet av en ny sträckning grundar sig på trafiksäkerhets- och miljöproblem på Gamla Tanneforsvägen, som är en del av riksväg 35.

ZIP-filen innehåller data i form av två shape-filer med information om eventuella schakt, påträffade forn- och kulturlämningar och fynd samt andra metadata från den arkeologiska utredningen, samt två MS Access-filer.
Tidigare arkeologiska undersökningar längs Ostlänken-korridoren 1965-2012: Östra länken mellan Kallerstadsrondellen och Braskens bro
Keywords: finds; fynd; HISTORY; HISTORIA; Archaeology; Arkeologi