Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Cultural layers under Badhusgatan street - Archaeology department, Östergötland County Museum (Uppsala University, 2014)
Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Cultural layers under Badhusgatan street

The ZIP file contains data in the form of two Shape files with information on trenches, features and finds, and other metadata from the archaeological excavation, as well as a geo-referenced map (© Lantmäteriet i2014/00696) of the excavation area in GeoTIFF-format.

I samband med schaktning för nya dagvattenserviser i Badhusgatan och Ågatan inom Linköpings medeltida stadsområde, RAÄ 153, genomfördes en antikvarisk kontroll. Schaktet i Ågatan berörde enligt uppgift från uppdragsgivaren endast sentida fyllnadsmassor. I Badhusgatan framkom leriga, gråsvarta kulturlager på ca 0,6 m djup under gatan. Undergrunden, som i denna del av staden utgörs av lera, framkom på ca 1,0 m djup. Varken spår efter begravningar eller keramikproduktion framkom i schakten.

Datamaterialet från undersökningen sammanställdes och harmoniserades vid Uppsala universitet under 2014 . Detta skedde på uppdrag av Trafikverket samt Länsstyrelserna i Östergötland, Södermanland och Stockholms län, i ett projekt med syfte att sammanställa arkeologiska undersökningar och utredningar inom den beslutade korridoren för Ostlänken samt den närmsta omgivningen.

Syfte:

Syftet med den arkeologiska förundersökningen var primärt att styra markingreppet så att fast fornlämning skadades så lite som möjligt av arbetsföretaget. Fast fornlämning som berördes av schaktningen skulle undersökas avseende karaktär och omfattning, samt om möjligt dateras.

ZIP-filen innehåller data i form av två shape-filer med information om schakt, eventuella anläggningar och fynd samt andra metadata från den arkeologiska undersökningen, samt en georefererad plan/karta (© Lantmäteriet i2014/00696) över undersökningsområdet i GeoTIFF-format.
Tidigare arkeologiska undersökningar längs Ostlänken-korridoren 1965-2012: Kulturlager i Badhusgatan
Keywords: finds; fynd; HISTORY; HISTORIA; Archaeology; Arkeologi