Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Extended traction maintenance depot at Johannisborg castle ruin - Archaeology department, Östergötland County Museum (Uppsala University, 2014)
Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Extended traction maintenance depot at Johannisborg castle ruin

The ZIP file contains data in the form of two Shape files with information on trenches, features and finds, and other metadata from the archaeological excavation, as well as a geo-referenced map (© Lantmäteriet i2014/00696) of the excavation area in GeoTIFF-format.

Med anledning av en planerad utbyggnad av lokstallet på fastigheten Händelö 2:1 i Norrköping utfördes hösten 2006 en arkeologisk förundersökning. Denna gjordes i form av en antikvarisk kontroll i samband med grundschaktningen för den nya tillbyggnaden. Dessutom dokumenterades det berörda partiet av lokstallet. Lokstallet är beläget strax intill och delvis på platsen för Johannisborgs slottsruin, vilken uppfördes under första halvan av 1600-talet. Endast omrörda fyllnadsmassor fanns inom exploateringsområdet. Delar av fyllmassorna innehöll tegel och murbruk och kan härstamma från de rivna vallarna till slottet. Fyllnadsmassorna var dock blandade med modernare massor.

Datamaterialet från förundersökningen sammanställdes och harmoniserades vid Uppsala universitet under 2014 . Detta skedde på uppdrag av Trafikverket samt Länsstyrelserna i Östergötland, Södermanland och Stockholms län, i ett projekt med syfte att sammanställa arkeologiska undersökningar och utredningar inom den beslutade korridoren för Ostlänken samt den närmsta omgivningen.

Syfte:

Syftet med den arkeologiska förundersökningen, som genomfördes i form av en antikvarisk kontroll, var i första hand att se till att arbetet berörde fast fornlämning i så liten utsträckning som möjligt. Fast fornlämning som framkom skulle dokumenteras avseende art och omfattning, samt om möjligt dateras. Syftet med den byggnadsarkeologiska dokumentationen var dels att dokumentera den befintliga byggnaden från 1913 före det planerade ingreppet och dels att dokumentera de konstruktionsdetaljer kopplade till befästningen som eventuellt påträffades vid schaktningarna.

ZIP-filen innehåller data i form av två shape-filer med information om schakt, eventuella anläggningar och fynd samt andra metadata från den arkeologiska undersökningen, samt en georefererad plan/karta (© Lantmäteriet i2014/00696) över undersökningsområdet i GeoTIFF-format.
Tidigare arkeologiska undersökningar längs Ostlänken-korridoren 1965-2012: Utbyggt lokstall vid Johannisborg
Keywords: 17th century; 1600-tal; Early modern period; tidigmodern tid; HISTORY; HISTORIA; Archaeology; Arkeologi