Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Substitute roads from Kolmården to Kisa - Archaeology department, Östergötland County Museum (Uppsala University, 2014)
Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Substitute roads from Kolmården to Kisa

The ZIP-file contains two Shape files with information on trenches, ancient monuments, archaeological finds and other data from the archaeological survey, as well as six geo-referenced maps (© Lantmäteriet i2014/00696) of the survey in GeoTIFF-format.

Inför planerade byggnationer av ersättningsvägar till plankorsningar vid järnvägar utförde Östergötlands länsmuseum under våren 2005 en arkeologisk utredning, etapp 1. Utredningen berörde sju olika lokaler i Östergötlands län, från norra Bråvikskusten i norr till Fubbetorp och länsgränsen i söder. Den sammanlagda sträckan för de tänkta byggnationerna omfattade ca 7,5 km och de aktuella utredningsområdena var belägna både i åker- och i skogsmark. Sammanlagt iakttogs fem topografiskt lämpliga boplatslägen som bedömdes kräva ytterligare antikvariska åtgärder. Två av de aktuella områdena som berörs av de tänkta vägsträckningarna utgjordes av sträckor som inte kräver ytterligare antikvariska åtgärder.

Datamaterialet från utredningen sammanställdes och harmoniserades vid Uppsala universitet under 2014 . Detta skedde på uppdrag av Trafikverket samt Länsstyrelserna i Östergötland, Södermanland och Stockholms län, i ett projekt med syfte att sammanställa arkeologiska undersökningar och utredningar inom den beslutade korridoren för Ostlänken samt den närmsta omgivningen.

Syfte:

Syftet med utredningen är att sammanställa den kända fornlämningsbilden, påvisa eventuella fornlämningar och övriga kulturhistoriska lämningar samt redovisa presumtiva lägen för fasta fornlämningar inom de planerade exploateringsområdena. Utredningens mål är även att ge förslag på vidare antikvariska åtgärder på de platser där fornlämning eller möjlig fornlämning påträffats.

ZIP-filen innehåller data i form av två shape-filer med information om eventuella schakt, påträffade forn- och kulturlämningar och fynd samt andra metadata från den arkeologiska utredningen, samt sex georefererade kartor (© Lantmäteriet i2014/00696) över utredningsområdet i GeoTIFF-format.
Tidigare arkeologiska undersökningar längs Ostlänken-korridoren 1965-2012: Ersättningsvägar från Kolmården till Kisa
Keywords: finds; fynd; HISTORY; HISTORIA; Archaeology; Arkeologi