Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Parking information in Linköping - Archaeology department, Östergötland County Museum (Uppsala University, 2014)
Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Parking information in Linköping

The ZIP file contains data in the form of two Shape files with information on trenches, features and finds, and other metadata from the archaeological excavation, as well as five geo-referenced maps (© Lantmäteriet i2014/00696) of the excavation area in GeoTIFF-format.

I samband med schaktning för informationstavlor med tillhörande el- och fiberkablar i Linköping längs Vasavägen - Klostergatan och Storgatan samt invid Norrköpingsvägen inom fastigheten Kallerstad 1:4 genomfördes en arkeologisk förundersökning i form av en antikvarisk kontroll. De två förstnämnda sträckorna är belägna inom RAÄ 153, Linköpings medeltida stadsområde. Dessa schakt följde äldre ledningsstråk varvid endast sentida fyllnadsmassor berördes. Ledningen invid Norrköpingsvägen är placerad nära RAÄ 356, ett boplatsområde. I närområdet har även kungsladugården tidigare legat. Längs denna sträckning påträffades två partier med raseringslager. I raseringslagren fanns tegel och murbruk som pekar på en datering till 1800-1900-tal.

Datamaterialet från förundersökningen sammanställdes och harmoniserades vid Uppsala universitet under 2014 . Detta skedde på uppdrag av Trafikverket samt Länsstyrelserna i Östergötland, Södermanland och Stockholms län, i ett projekt med syfte att sammanställa arkeologiska undersökningar och utredningar inom den beslutade korridoren för Ostlänken samt den närmsta omgivningen.

Syfte:

Syftet med den arkeologiska förundersökningen var i första hand att se till att arbetet berör fast fornlämning i så liten omfattning som möjligt. Fast fornlämning som framkom skulle dokumenteras avseende karaktär och omfattning, samt om möjligt dateras.

ZIP-filen innehåller data i form av två shape-filer med information om schakt, eventuella anläggningar och fynd samt andra metadata från den arkeologiska undersökningen, samt fem georefererade planer/kartor (© Lantmäteriet i2014/00696) över undersökningsområdet i GeoTIFF-format.
Tidigare arkeologiska undersökningar längs Ostlänken-korridoren 1965-2012: Parkeringsinformation i Linköping
Keywords: 19th century; 1800-tal; 20th century; 1900-tal; HISTORY; HISTORIA; Archaeology; Arkeologi