Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Settlement indications and an ancient road at Himmelstalund rock art site - Swedish National Heritage Board, UV Öst (Uppsala University, 2014)
Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Settlement indications and an ancient road at Himmelstalund rock art site

The ZIP file contains data in the form of six Shape files with information on trenches, features and finds, and other metadata from the archaeological excavation. The ZIP-file also contains one MS Access file.

Norrköpings kommun planerar att flytta den gång- och cykelväg som idag passerar över Himmelstalunds hällristningar (RAÄ Östra Eneby 1:1). Gång- och cykelvägen blir 550 meter lång och avses att förläggas i sydvästsluttningen mellan ristningarna och Motala ström. Anledningen är att hällristningslokalen är den mest besökta lokalen i området och att slitaget därför är stort. Platsen har även varit utsatt för fordonstrafik och vandalisering. Efter beslut av Länsstyrelsen i Östergötlands län genomförde Riksantikvarieämbetet UV Öst under hösten 2004 en arkeologisk förundersökning del 1, längs den planerade sträckningen. Vid förundersökningen del 1 påträffades tre områden med anläggningar.

Datamaterialet från förundersökningen sammanställdes och harmoniserades vid Uppsala universitet under 2014 . Detta skedde på uppdrag av Trafikverket samt Länsstyrelserna i Östergötland, Södermanland och Stockholms län, i ett projekt med syfte att sammanställa arkeologiska undersökningar och utredningar inom den beslutade korridoren för Ostlänken samt den närmsta omgivningen.

Syfte:

Förundersökningens syfte var att klargöra omfattningen av, karaktärisera och om möjligt datera eventuella äldre lämningar längs den aktuella sträckningen för en ny gång- och cykelväg.

ZIP-filen innehåller data i form av sex shape-filer med information om schakt, eventuella anläggningar och fynd samt andra metadata från den arkeologiska undersökningen. ZIP-filen innehåller även en MS Access-fil.
Tidigare arkeologiska undersökningar längs Ostlänken-korridoren 1965-2012: Boplatsindikationer och en äldre vägsträckning vid Himmelstalunds hällristningar
Keywords: finds; fynd; HISTORY; HISTORIA; Archaeology; Arkeologi