Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Damaged ancient monuments at Skäggestad and Smedby - Damaged ancient monuments in Skäggestad and Smedby - Archaeology department, Östergötland County Museum (Uppsala University, 2014)
Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Damaged ancient monuments at Skäggestad and Smedby

The ZIP file contains data in the form of two Shape files with information on trenches, features and finds, and other metadata from the archaeological excavation, as well as four geo-referenced maps (© Lantmäteriet i2014/00696) of the excavation area in GeoTIFF-format.

Under september 2004 utförde Östergötlands länsmuseum en efter-undersökning på den skadade fornlämningen RAÄ 62 vid Smedby 1:1 i Törnevalla socken och Linköpings kommun. Samtidigt gjordes återställningsarbeten på fornlämningarna RAÄ 12, 14, 16, 58, 59 och 271 belägna på fastigheterna Skäggestad 6:2 och Smedby 1:1 i samma socken och kommun. Bakgrunden var skador uppkomna vid skogsavverkning och stentäkt 1998 och 1999. Ärendet polisanmäldes av Länsstyrelsen och Skogsvårdsstyrelsen, och detta resulterade i en fällande dom för brott mot såväl fornminneslagen som skogsvårdslagen 2001. Föreliggande undersökning är en del av denna rättsprocess. Uppdragsgivare för efterundersökningen och återställningen var Länsstyrelsen i Östergötlands län, som var målsägare i rättsprocessen. I det efterundersökta området upprättades tre schakt över de skadade fornlämningarna. I ett fall, RAÄ 62:6, påvisades skador på gravgömman och brända ben tillvaratogs. I övrigt återställdes rubbade stenar och hål efter borttagna stenar fylldes igen. I samband med att denna rapport sammanställde utfördes också en förnyad fältbesiktning och fotodokumentation av de två områdena.

Datamaterialet från förundersökningen sammanställdes och harmoniserades vid Uppsala universitet under 2014 . Detta skedde på uppdrag av Trafikverket samt Länsstyrelserna i Östergötland, Södermanland och Stockholms län, i ett projekt med syfte att sammanställa arkeologiska undersökningar och utredningar inom den beslutade korridoren för Ostlänken samt den närmsta omgivningen.

Syfte:

Den arkeologiska efterundersökningen hade som målsättning att undersöka om den av stentäkt skadade fornlämningen RAÄ 62 hade skadats mer än bara ytligt. Dessutom var syftet att fastställa om några gravgömmor låg blottade och några begravningar och eventuella metallfynd därmed var hotade. I samband med att denna rapport sammanställdes utfördes också en förnyad fältbesiktning och en digital fotodokumentation för att följa upp hur ärendet utvecklats efter att det att det arkeologiska arbetet färdigställts.

ZIP-filen innehåller data i form av två shape-filer med information om schakt, eventuella anläggningar och fynd samt andra metadata från den arkeologiska undersökningen, samt fyra georefererade planer/kartor (© Lantmäteriet i2014/00696) över undersökningsområdet i GeoTIFF-format.
Tidigare arkeologiska undersökningar längs Ostlänken-korridoren 1965-2012: Skadade fornlämningar vid Skäggestad och Smedby
Keywords: Early Iron Age; äldre järnålder; Late Iron Age; yngre järnålder; HISTORY; HISTORIA; Archaeology; Arkeologi