Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Electric cable through Norrköping, part 2 - Archaeology department, Östergötland County Museum (Uppsala University, 2014)
Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Electric cable through Norrköping, part 2

The ZIP file contains data in the form of two Shape files with information on trenches, features and finds, and other metadata from the archaeological excavation, as well as a geo-referenced map (© Lantmäteriet i2014/00696) of the excavation area in GeoTIFF-format.

I samband med schaktningar för el mellan kvarteret Triangeln och kvarteret Sektorn i Norrköping utfördes flera antikvariska kontroller i form av schaktövervakning. Arbetena har delats upp i flera delar varav detta är del 2 som upptar sträckan mellan Himmelstadlunds brunnssalong och Holmens kraftstation. Schaktet grävdes dels i Dragsgatan, dels intill en cykelbana i Dragsgatans förlängning vidare västerut till parkeringen öster om brunnssalongen. Elschaktet grävdes delvis genom relativt orörd parkmark mellan det fornminnesrika Himmelstadslundsområdet och Norrköpings medeltida stadsdel Nordantill. Det berörde inte några kända registrerade fornlämningar annat än att det tangerade RAÄ S:t Johannes 96:1 (Norrköpings medeltida stadsområde) längst i öster och gick söder om RAÄ S:t Johannes 100:1 (den ungefärliga platsen för en labyrint).
Inget av arkeologiskt intresse påträffades.

Datamaterialet från förundersökningen sammanställdes och harmoniserades vid Uppsala universitet under 2014 . Detta skedde på uppdrag av Trafikverket samt Länsstyrelserna i Östergötland, Södermanland och Stockholms län, i ett projekt med syfte att sammanställa arkeologiska undersökningar och utredningar inom den beslutade korridoren för Ostlänken samt den närmsta omgivningen.

Syfte:

Syftet med den arkeologiska förundersökningen i form av en antikvarisk kontroll var i första hand att, där så var möjligt, se till att arbetet berörde fasta fornlämningar i så liten omfattning som möjligt. Dessutom skulle den arkeologiska förundersökningen fastställa i vilken omfattning det före-kommer fasta fornlämningar i form av kulturlager eller konstruktioner i det aktuella området.

ZIP-filen innehåller data i form av två shape-filer med information om schakt, eventuella anläggningar och fynd samt andra metadata från den arkeologiska undersökningen, samt en georefererad plan/karta (© Lantmäteriet i2014/00696) över undersökningsområdet i GeoTIFF-format.
Tidigare arkeologiska undersökningar längs Ostlänken-korridoren 1965-2012: Elkabel genom Norrköping, del 2
Keywords: Modern age; nyare tid; modern history; modern tid; graveyard; kyrkogård; HISTORY; HISTORIA; Archaeology; Arkeologi