Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Grepen city block - "Grepen" block - Swedish National Heritage Board, UV Öst (Uppsala University, 2018)
The information in the abstract is translated from the archaeological report:
Due to construction work in the "Grepen" city block, Borg parish, Norrköping municipality, the Swedish National Heritage Board's Contract Archaeology Service, UV Öst, performed an archaeological assessment (phase 2) and a field evaluation in July 2003. Search trenches were dug in two parts of the block. In the northern and the most low lying parts of the area no ancient monuments were found. In the south-east part of the block a probable Iron Age settlement was discovered. In November 2003 another field evaluation was performed in the south end of the block, due to new development plans. Only a few features, damaged by ploughing, were discovered.

Purpose:

The information in the purpose is translated from the archaeological report:
The purpose of the field evaluation was to determine the type, intensity and extent of archaeological remains adjacent to previously registered remains. The aim was also to document and, if possible, date the features and artefacts, and to point out areas with no archaeological remains. The purpose of the desk-based assessment was to determine whether there were any archaeological remains within the development area. The purpose of the field evaluation of November 2003 was to determine whether the new development area contained any archaeological remains.

The ZIP file consist of GIS files and an Access database with information about the excavations, findings and other metadata about the archaeological survey.

Informationen i sammanfattning är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Riksantikvarieämbetet, UV Öst utförde under juli 2003 en arkeologisk förundersökning och utredning etapp 2 inom Kv Grepen vid Klinga rastplats, Borgs socken, Norrköpings kommun på grund av planerad nybyggnation. Undersökningen och utredningen utgjordes av sökschaktsgrävning på två utvalda områden inom kvarteret. Inga anläggningar, konstruktioner eller fynd påträffades i det norra hörnet av kvarteret och utmed områdets lägsta punkter. I kvarterets SV hörn påträffades en boplats som sannolikt kan dateras till järnålder. UV Öst bedömer att den södra delen av kvarteret innehåller fornlämning och att en förundersökning är nödvändig om denna del ska exploateras. Under november 2003 utfördes även en förundersökning i kvarterets södra hörn på grund av att en av de planerade nybyggnationerna önskade en ny placering. De sönderplöjda resterna av någon enstaka anläggning påträffades men bedömdes i samråd med Länsstyrelsen inte ligga till grund för några fortsatta arkeologiska åtgärder.

Syfte:

Informationen i syfte är hämtad ur rapporten för undersökningen:
Syftet med den arkeologiska förundersökningen var att bedöma art, intensitet och utbredning av
fornlämningar i anslutning till de tidigare registrerade fornlämningarna. Målsättningen var även att om möjligt peka ut fornlämningsfria ytor samt att dokumentera, typbestämma och om möjligt datera anläggningar och fynd. Syftet med den arkeologiska utredningen var att konstatera om exploateringsområdet innehåller fornlämningar eller ej. Syftet med den arkeologiska förundersökningen, november 2003, var att konstatera om det nya exploateringsområdet innehåller fornlämningar eller ej.

ZIP-filen innehåller GIS-filer samt en Access datafil vilka innehåller information om schakt, fyndföremål, lämningstyper samt annan metadata om den arkeologiska undersökningen.
Tidigare arkeologiska undersökningar längs Ostlänken-korridoren 1965-2012: Kv Grepen
Keywords: Bronze Age; bronsålder; Iron Age; järnålder; HISTORY; HISTORIA; Archaeology; Arkeologi