Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Kallerstad - Mörtlösa - Swedish National Heritage Board, UV Öst (Uppsala University, 2014)
The ZIP-file contains one Shape file with information on trenches, ancient monuments, archaeological finds and other data from the archaeological survey, as well as a geo-referenced map (© Lantmäteriet i2014/00696) of the survey in GeoTIFF-format.

Linköpings kommun har påbörjat en fördjupad översiktsplan för Kallerstad – Mörtlösaområdet. I och med den genomförda utredningen, etapp 1, är hela utredningsområdet besiktigat och bedömt. Tre områden skiljer ut sig som särskilt fornlämningstäta; Mörtlösa Sörgård, innehållandes ett sammanhängande fornlämningsområde med gravar, gravfält, hålvägar, stensträngar och vägbank (RAÄ 134, 135, 136, 144, 178, 179, 344), Kallerstads bytomt (UV 22) med omgivning, i vars närhet grav (RAÄ 141), gravfält (RAÄ 140) och en topografiskt lämplig fortsättning av fornlämningsområdet finns, samt Mörtlösas bytomt (UV 23) med omgivning. Här har tidigare utredningsgrävningar konstaterat fornlämningar i anslutning till de uppstickande moränpartierna (RAÄ 323, 342, 343 och 176).

Syfte:

Syftet med utredningen är att på uppdrag av Linköpings kommun redovisa fornlämningsbeståndet inom det område som ska exploateras, samt att skapa en bild av de arkeologiska förutsättningarna inför att kommunen påbörjat en fördjupad översiktsplan för Kallerstad – Mörtlösaområdet.

ZIP-filen innehåller data i form av en shape-fil med information om eventuella schakt, påträffade forn- och kulturlämningar och fynd samt andra metadata från den arkeologiska utredningen, samt en georefererad karta (© Lantmäteriet i2014/00696) över utredningsområdet i GeoTIFF-format.
Tidigare arkeologiska undersökningar längs Ostlänken-korridoren 1965-2012: Kallerstad - Mörtlösa
Keywords: HISTORY; HISTORIA; Archaeology; Arkeologi