Previous Archaeologial Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Archaeological investigations in Kallerstad preceeding the construction of an event arena - Archaeology department, Östergötland County Museum (Uppsala University, 2014)
The ZIP file contains data in the form of four Shape files with information on trenches, features and finds, and other metadata from the archaeological excavation, as well as five geo-referenced maps (© Lantmäteriet i2014/00696)
of the excavation area in GeoTIFF-format.

Östergötlands länsmuseum genomförde under 2002 och 2003 fyra arkeologiska utredningar och två förundersökningar i Kallerstad industriområde i utkanten av Linköping. Undersökningarna utfördes med anledning av planerad byggnation av en evenemangsarena. Uppdragsgivare var Linköpings Sportfastigheter AB vilka även svarade för kostnaderna. Undersökningarna genomfördes efter beslut från Länsstyrelsen i Östergötland län. Tre utredningsområden anser Östergötlands länsmuseum inte behöva några vidare arkeologiska åtgärder. I ett fjärde område, Kallerstad 1:1 och 1:4, framkom boplatslämningar vid utredningstillfället. Platsen kom därför att bli föremål för en arkeologisk förundersökning. Vid dessa undersökningar framgick att lämningarna var mycket omfattande, innehållande ett större kulturlager, stolphål efter huskonstruktioner, härdar etc. Boplatskomplexet daterades till yngre romersk järnålder. Ytterligare ett område, Kv Paletten 1, har förundersökts. I kvarteret fanns en registrerad boplats (RAÄ 336) vilken påträffats i samband med en arkeologisk utredning 1993. Vid förundersökningen framkom anläggningar såsom stolphål och härdar samt ett omfattande kulturlager. Delar av området var stört av odling och av sentida aktiviteter. Lämningarna daterades till förromersk och romersk järnålder.

Datamaterialet från förundersökningen sammanställdes och harmoniserades vid Uppsala universitet under 2014 . Detta skedde på uppdrag av Trafikverket samt Länsstyrelserna i Östergötland, Södermanland och Stockholms län, i ett projekt med syfte att sammanställa arkeologiska undersökningar och utredningar inom den beslutade korridoren för Ostlänken samt den närmsta omgivningen.

Syfte:

Syftet med utredningarna var att fastställa om den planerade byggnationen av en eventarena i Kallerstad skulle beröra fasta fornlämningar.

ZIP-filen innehåller data i form av fyra shape-filer med information om schakt, eventuella anläggningar och fynd samt andra metadata från den arkeologiska undersökningen, samt fem georefererade planer/kartor (© Lantmäteriet i2014/00696)
över undersökningsområdet i GeoTIFF-format.
Tidigare arkeologiska undersökningar längs Ostlänken-korridoren 1965-2012: Arkeologiska undersökningar i Kallerstad inför byggandet av en ny evenemangsarena
Keywords: Early Iron Age; äldre järnålder; Pre-Roman Iron Age; förromersk järnålder; Roman Iron Age; romersk järnålder; HISTORY; HISTORIA; Archaeology; Arkeologi