Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: District cooling in the 'Palmen' city block - Archaeology department, Östergötland County Museum (Uppsala University, 2014)
The ZIP file contains data in Shape format with information on trenches, monuments and finds, and other metadata from the archaeological excavation. The dataset also contains a geo-referenced map (© Lantmäteriet i2014/00696) of the survey area in GeoTIFF format.

Östergötlands länsmuseum utförde under oktober och november 2001 en arkeologisk förundersökning inom kvarteret Palmen i Linköping. Dessutom berördes gatusträckningen Hamngatan – Storgatan – Brandmannagatan. I samband med schaktningarna påträffades inga lagskyddade lämningar varmed det planerade arbetet kunde fortsätta utan vidare arkeologiska åtgärder. På den västra strandkanten av Stångån framkom yngre bebyggelserester och lager i ett schakt. Lämningarna har daterats till 1800- och 1900-talen och kan sättas i samband med de verksamheter som har bedrivits på platsen.

Datamaterialet från undersökningen sammanställdes och harmoniserades vid Uppsala universitet under 2014 . Detta skedde på uppdrag av Trafikverket samt Länsstyrelserna i Östergötland, Södermanland och Stockholms län, i ett projekt med syfte att sammanställa arkeologiska undersökningar och utredningar inom den beslutade korridoren för Ostlänken samt den närmsta omgivningen.

Syfte:

Syftet med den arkeologiska förundersökningen var i första hand att undvika att fast fornlämning berördes av arbetsföretaget. Om mindre ingrepp kom att ske skulle lämningarna undersökas och dokumenteras i avseende att fastställa deras karaktär, omfattning och datering. Om större ingrepp på lagskyddad fornlämning kom att ske skulle länsstyrelsen kontaktas för vidare beslut i ärendet. Förundersökningen utfördes i samband med schaktningar inför nedläggning av ledningar för fjärrkyla till ett nyuppfört hotell.

ZIP-filen innehåller data i form av shape-filer med information om schakt, anläggningar, eventuella fyndföremål samt annan metadata om den arkeologiska undersökningen och en georefererad fastighetskarta (© Lantmäteriet i2014/00696) över utredningsområdet i GeoTIFF-format .
Tidigare arkeologiska undersökningar längs Ostlänken-korridoren 1965-2012: Fjärrkyla i kv Palmen
Keywords: 19th century; 1800-tal; 20th century; 1900-tal; Late modern period; senmodern tid; HISTORY; HISTORIA; Archaeology; Arkeologi