Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: District heating by Tullbron bridge - Archaeology department, Östergötland County Museum (Uppsala University, 2014)
Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: District heating by Tullbron bridge

The ZIP file contains two Shape files with information from the archaeological investigation, and two geo-referenced maps (© Lantmäteriet i2014/00696) of the investigation area in GeoTIFF format.

I samband med schaktningar för nedläggning av ny huvudledning för fjärrvärme utförde Östergötlands länsmuseum under juli-augusti 2001 en arkeologisk förundersökning i form av antikvarisk kontroll vid Tullbron i Linköpings stad. Den sammanlagda ledningssträckan uppgick till ca 300 löpmeter. I höjd med Tullbron påträffades rester efter sentida garveriverksamhet och spår av glasbuteljtillverkning eller rusdryckstillverkning. Ett äldre fundament, i form av syllstenar, iakttogs vid sidan om schaktet intill den äldre brobanken men denna lämning berördes inte av schaktningen.

Datamaterialet från undersökningen sammanställdes och harmoniserades vid Uppsala universitet under 2014 . Detta skedde på uppdrag av Trafikverket samt Länsstyrelserna i Östergötland, Södermanland och Stockholms län, i ett projekt med syfte att sammanställa arkeologiska undersökningar och utredningar inom den beslutade korridoren för Ostlänken samt den närmsta omgivningen.

Syfte:

Förundersökningens syfte var i första hand att undvika att fast fornlämning skulle komma att beröras av arbetsföretaget. I händelse av mindre ingrepp i fast fornlämning skulle lämningarna dokumenteras för att fastställa deras karaktär, omfattning och datering.

ZIP-filen innehåller data i form av två shape-filer med information från den arkeologiska undersökningen, samt två georefererad kartor (© Lantmäteriet i2014/00696) över undersökningsområdet i GeoTIFF-format.
Tidigare arkeologiska undersökningar längs Ostlänken-korridoren 1965-2012: Fjärrvärme vid Tullbron
Keywords: finds; fynd; HISTORY; HISTORIA; Archaeology; Arkeologi