Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Parking lots by the 'Pelargonian' city block - Archaeology department, Östergötland County Museum (Uppsala University, 2014)
The ZIP file contains three Shape files with information from the archaeological excavation, and a geo-referenced map (© Lantmäteriet i2014/00696) of the survey area in GeoTIFF format.

Östergötlands länsmuseum utförde i september 2000 en arkeologisk förundersökning väster om kv Pelargonian i Linköpings stad och kommun. Redan i oktober samma år utfördes en slutundersökning inom en begränsad del av förundersökningsytan. Undersökningarna utfördes i samband med schaktningar för en parkeringsplats och en grillkiosk. Vid undersökningarna framkom kulturlager från nyare tid, 17- till 1900-tal, med fynd av glas, keramik och tegel.

Datamaterialet från undersökningen sammanställdes och harmoniserades vid Uppsala universitet under 2014 . Detta skedde på uppdrag av Trafikverket samt Länsstyrelserna i Östergötland, Södermanland och Stockholms län, i ett projekt med syfte att sammanställa arkeologiska undersökningar och utredningar inom den beslutade korridoren för Ostlänken samt den närmsta omgivningen.

Syfte:

Syftet med den arkeologiska förundersökningen var att se till att fast fornlämning kom till skada i så liten utsträckning som möjligt. Fast fornlämning som påträffades skulle undersökas och dokumenteras avseende karaktär och omfattning samt om möjligt även dateras. Målsättningen med slutundersökningen var att dokumentera kulturlagren som påträffades vid förundersökningen. De aktuella frågeställningarna var bl a a att fastställa fornlämningarnas omfattning och karaktär samt datering. Dessutom skulle det fastställas om det gick att koppla samman kulturlagren med den äldre bebyggelse som funnits i området.

ZIP-filen innehåller tre shape-filer med information från den arkeologiska undersökningen, samt en georefererad fastighetskarta (© Lantmäteriet i2014/00696) över undersökningsområdet i GeoTIFF-format.
Tidigare arkeologiska undersökningar längs Ostlänken-korridoren 1965-2012: Parkeringsplatser vid kv Pelargonian
Keywords: 18th century; 1700-tal; 19th century; 1800-tal; 20th century; 1900-tal; Modern age; nyare tid; HISTORY; HISTORIA; Archaeology; Arkeologi