Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Activity areas by Gammelsta - Archaeology, Sörmland County Museum (Sörmland County Museum, 2014)
The ZIP file contains five Shape files with information on trenches, features, finds, and other information from the archaeological excavation.

Den arkeologiska enheten vid Sörmlands museum utförde under hösten 1995 en förundersökning samt en särskild undersökning av en senmesolitisk aktivitetsyta i Kila socken, Nyköpings kommun. Fornlämningen upptäcktes vid en utredning under sensommaren samma år. Vid förundersökningen påträffades också en stolpburen konstruktion från medeltid, härdar och en hålväg. Stolpkonstruktionen tolkades som en möjlig fäbod. Hålvägen ledde synbarligen fram till en friskvattenkälla, som upptäcktes på platsen. Endast recenta fynd påträffades dock invid källan. I övrigt bestod fyndmaterialet uteslutande av slagen sten.

Datamaterialet från undersökningen sammanställdes och harmoniserades vid Uppsala universitet under 2014 . Detta skedde på uppdrag av Trafikverket samt Länsstyrelserna i Östergötland, Södermanland och Stockholms län, i ett projekt med syfte att sammanställa arkeologiska undersökningar och utredningar inom den beslutade korridoren för Ostlänken samt den närmsta omgivningen.

Syfte:

Syftet med förundersökningen var att fastställa fornlämningens utbredning, karaktär och datering. Syftet var också att sätta in den i ett kulturellt sammanhang och att lyfta fram specifika särdrag. Syftet med den särskilda undersökningen vara att följa upp resultat från förundersökningen vad gällde artefakter, anläggningar och lokalen som helhet. Undersökningarna utfördes med anledning av nybyggnation av på- och avfartsväg mellan E4:an och länsväg 216.

ZIP-filen innehåller data i form av fem shape-filer med information om schakt, anläggningar, eventuella fyndföremål samt annan information från den arkeologiska undersökningen.
Tidigare arkeologiska undersökningar längs Ostlänken-korridoren 1965-2012: Aktivitetsytor vid Gammelsta
Keywords: Late Mesolithic; senmesolitikum; Middle Ages; medeltid; HISTORY; HISTORIA; Archaeology; Arkeologi