Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Böksjö-Korsbäcken - Swedish National Heritage Board (Uppsala University, 2014)
Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Böksjö-Korsbäcken

The ZIP file contains two Shape files with information from the archaeological survey, and a geo-referenced topographical map (© Lantmäteriet i2014/00696) in GeoTIFF format .

Utredningsgruppen vid Riksantikvarieämbetet, byrån för arkeologiska undersökningar, genomförde i februari-mars 1992 en första etapp av en utredning inför den planerade omdragningen av E4:an mellan Böksjö i Östergötland och Korsbäcken i Södermanland. Inom området fanns ingen känd fornlämning sedan tidigare. Under utredningen påträffades åtta boplatslägen, en kvarnlämning, och en kolbotten med två kolarkojor. Den planerade vägdragningen sammanföll med en äldre väg, med sannolikt medeltida anor, som klassats som kulturmiljö av riksintresse. Till vägmiljön hör två vägbankar. I anslutning till vägmiljön har också ett hålvägssystem med en eller två broläggningar påträffats.

Datamaterialet från utredningen sammanställdes och harmoniserades vid Uppsala universitet under 2014 . Detta skedde på uppdrag av Trafikverket samt Länsstyrelserna i Östergötland, Södermanland och Stockholms län, i ett projekt med syfte att sammanställa arkeologiska undersökningar och utredningar inom den beslutade korridoren för Ostlänken samt den närmsta omgivningen.

Syfte:

Denna första etapp av en arkeologisk utredning syftade till att redovisa fastställda fornlämningar och indikationer på fornlämningar inom utredningsområdet.

ZIP-filen innehåller data i form av två shape-filer med information från den arkeologiska utredningen, samt ett georefererat utdrag ur topografiska kartan (© Lantmäteriet i2014/00696) i GeoTIFF-format.
Tidigare arkeologiska undersökningar längs Ostlänken-korridoren 1965-2012: Böksjö-Korsbäcken
Keywords: finds; fynd; HISTORY; HISTORIA; Archaeology; Arkeologi