Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: A cracked-stone mound in Fänsåker - Swedish National Heritage Board UV Mitt (Uppsala University, 2020)
Site RAÄ 121:1, at Fänsåker 1:25 was investigated in 1991, as part of plans to set up a preschool in the area. The remains at RAÄ121:1 har earlier been registered as an indefinite stone circle. During an investigation in 1990 the site's categorization was changed to heap of fire-cracked stones connected to a settlement layer.

The 1991 investigation focused on the stone heap, but also uncovered 16 other features, including hearths, postholes, and other cultural remains. The heap itself yielded ceramic sherds, knapping stones, bones burnt and unburnt, flint chips, and a greenstone axe fragment. Two C14 samples from the heap were dated to between the Late Bronze and and Early Iron age.

The ZIP file contains Shape files and an MS Access database with information about trenches, features, finds and other metadata from the archaeological survey.

Under försommaren 1991 utförde Riksantikvarieämbetets avdelning för arkeologiska undersökningar, UV Mitt, en särskild arkeologisk undersökning av en skärvstenshög, RAÄ 121:1, med en intilliggande boplatsyta. Den undersökta lokalen ligger ca 1 km nordväst om Vagnhärad samhälle inom Fänsåker 1:25 i Trosa-Vagnhärads socken i Södermanland. Undersökningen var föranledd av planerna att uppföra en förskola på platsen. Uppdragsgivare var kommunen.

Fornlämningen var registrerad som en osäker stensättning. Vid en arkeologisk förundersökning 1990 konstaterades att fornlämningen utgjordes av en skärvstenshög med en anslutande boplatslager.

Vid undersökningen undersöktes skärvstenshögen. Den västra och södra delen av högen var delvis skadad av en nedgrävd vattenledning. Dessutom påträffades och undersöktes totalt 16 anläggningar (härdar, stolphål och kulturlagerrester). Inga anläggningar kunde tolkas i ett kontextuellt sammanhang.

Fyndmaterialet koncentrerade sig främst till skärvstenshögen och utgjordes av keramik, knackstenar, bränd lera, brända och obrända ben, flintavslag och ett fragment av en grönstensyxa.

Två C14-prover gav dateringar till yngsta bronsålder-äldsta järnålder.

Fornlämningen uppvisar rester av en mindre boplats som över tid har förändrat sin ekonomiska bas från en boplats i omedelbar närhet till ett uppodlat landskap till en plats med betesmark.

ZIP-filen innehåller data i form av shape-filer samt en MS Access-databas med information om schakt, anläggningar, eventuella fyndföremål samt andra metadata från den arkeologiska undersökningen.
Tidigare arkeologiska undersökningar längs Ostlänken-korridoren 1965-2012: En skärvstenshög i Fänsåker
Keywords: Late Bronze Age; yngre bronsålder; Early Iron Age; äldre järnålder; HISTORY; HISTORIA; Archaeology; Arkeologi