Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Archaeological assessment, Södermanland County, Trosa-Vagnhärad parish, Fagerhult 2:10 - Swedish National Heritage Board UV Mitt (Uppsala University, 2014)
Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Archaeological assessment, Södermanland County, Trosa-Vagnhärad parish, Fagerhult 2:10

The ZIP file contains a Shape file with data and metadata from the archaeological survey.

I september 1990 utförde Riksantikvarieämbetet, UV Mitt, en utredning bestående av specialinventering och provundersökning inom fastigheten Fagerhult 2:10, Trosa-Vagnhärad socken. Inom området fanns endast en registrerad fornlämning som utgjordes av en osäker stensättning. Utredningen ledde sammanfattningsvis till att fornlämningen kunde konstateras vara en grav. Sydväst om denna registrerades en stenpackning som eventuellt också kunde vara en grav. En sentida bebyggelselämning registrerades, och intill denna ytterligare en stenpackning som kunde utgöras av en grav. På en avsatsplatå i södra delen av området påträffades förhistorisk keramik, vilket kan tyda på boplatsaktivitet.

Datamaterialet från undersökningen sammanställdes och harmoniserades vid Uppsala universitet under 2014 . Detta skedde på uppdrag av Trafikverket samt Länsstyrelserna i Östergötland, Södermanland och Stockholms län, i ett projekt med syfte att sammanställa arkeologiska undersökningar och utredningar inom den beslutade korridoren för Ostlänken samt den närmsta omgivningen.

Syfte:

Utredningen föranleddes av detaljplaneläggning av området för bostadsbebyggelse. Syftet med utredningen var att undersöka förekomsten av fornlämningar inom området.

ZIP-filen innehåller en shape-fil med data och metadata från den arkeologiska utredningen.
Tidigare arkeologiska undersökningar längs Ostlänken-korridoren 1965-2012: Arkeologisk utredning, Södermanland, Trosa-Vagnhärad socken, Fagerhult 2:10
Keywords: finds; fynd; HISTORY; HISTORIA; Archaeology; Arkeologi