Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Excavations along the E4 Motorway - Gammelsta-Jönåker-Nyköping. - Swedish National Heritage Board UV Mitt (Uppsala University, 2014)
Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Excavations along the E4 Motorway

The ZIP file contains a Shape file with data and metadata from the archaeological excavation and a digitised and geo-referenced map of the survey area (© Lantmäteriet i2014/00696) in GeoTIFF format.

Inom fastigheten Gammelsta 4:3, vid Norrtorp, har en husgrund och en källargrop undersökts. Enligt muntliga uppgifter skulle husgrunden utgöra resterna av en krog. I den nordöstra långsidan av husgrunden hittades en stenyxa inkilad mellan grundstenarna. I anslutning till den sydvästra långsidan låg ett spisröse. Relativt mycket tegel av olika slag påträffades intill husgrunden. Vid grävningen påträffades i alla skikt spridda fynd av järn, glas, porslin och ben. Källargropen låg ca 30 m nordväst om husgrunden. Inga fynd gjordes. Två provschakt drogs även. I det nordligaste hittades en knapp av mässing. I anslutning till schaktet grävdes ett mindre plockstensröse bort.

Datamaterialet från undersökningen sammanställdes och harmoniserades vid Uppsala universitet under 2014 . Detta skedde på uppdrag av Trafikverket samt Länsstyrelserna i Östergötland, Södermanland och Stockholms län, i ett projekt med syfte att sammanställa arkeologiska undersökningar och utredningar inom den beslutade korridoren för Ostlänken samt den närmsta omgivningen.

Syfte:

Den arkeologiska undersökningen genomfördes på grund av en planerad ny sträckning för E4:an. Syftet med undersökningen var att dokumentera fornlämningen innan borttagning inför vägarbetet.

ZIP-filen innehåller en shapefil med data och metadata från den arkeologiska undersökningen samt ett digitaliserat och georefererat utdrag från Gula kartan (© Lantmäteriet i2014/00696) i geoTIFF-format, vilket visar undersökningsområdet.
Tidigare arkeologiska undersökningar längs Ostlänken-korridoren 1965-2012: Undersökningar längs väg E4 - Etappen Gammelsta-Jönåker-Nyköping.
Keywords: historical period; historisk tid; HISTORY; HISTORIA; Archaeology; Arkeologi