Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Ancient monument no. 133, a cairn - Swedish National Heritage Board (Uppsala University, 2014)
Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Ancient monument no. 133, a cairn

The ZIP file contains data in Shape format with information on trenches, features and finds, and other metadata from the archaeological survey.

År 1971 undersöktes ett röse vid Rogsta grustag, Tystberga socken, Södermanland. Röset påträffades 1968 vid avbaning för återställande av en grustagsslänt och hindrade därvid arbetena. Vid undersökningen framkom inga tydligt daterande föremål, men spridda koncentrationer av brända ben och/eller krukskärvor. Bland fynden fanns även tänder av häst eller nöt. Rösets topografiska läge samt några mynningsbitar bland keramiken pekar på en datering till bronsålder.

Datamaterialet från undersökningen sammanställdes och harmoniserades vid Uppsala universitet under 2014 . Detta skedde på uppdrag av Trafikverket samt Länsstyrelserna i Östergötland, Södermanland och Stockholms län, i ett projekt med syfte att sammanställa arkeologiska undersökningar och utredningar inom den beslutade korridoren för Ostlänken samt den närmsta omgivningen.

Syfte:

En arkeologisk undersökning av fornlämningen genomfördes då det hindrade arbetet med att återställa en grustagsslänt.

ZIP-filen innehåller data i form av shape-filer med information om schakt, eventuella anläggningar och fynd samt andra metadata från den arkeologiska undersökningen.
Tidigare arkeologiska undersökningar längs Ostlänken-korridoren 1965-2012: Fornlämning 133, ett röse
Keywords: Bronze Age; bronsålder; HISTORY; HISTORIA; Archaeology; Arkeologi