Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Quarry in Helgona-Ekeby - Swedish National Heritage Board UV Mitt (Uppsala University, 2014)
Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Quarry in Helgona-Ekeby

The ZIP file contains Shape files with data and metadata from the archaeological survey, as well as a geo-referenced map (© Lantmäteriet i2014/00696) of the survey area in GeoTIFF format.

Riksantikvarieämbetet, UV Mitt, genomförde hösten 2011 en arkeologisk utredning inom fastigheten Helgona-Ekeby 1:1 i Helgona socken, Södermanland. Utredningen skulle fungera som planeringsunderlag för länsstyrelsen i deras ställningstaganden till planer på en bergtäkt inom ägorna. Utredningsområdet var cirka 25 hektar stort och dominerat av skogsmark.

Vid utredningen registrerades 13 objekt varav två var dels den sedan tidigare kända torplämningen Kärrstugan, RAÄ 168:1, dels den boplats som Ostlänkeninventeringen pekat ut, RAÄ 385. Sammantaget utgör objekten fyra boplatser som är fasta fornlämningar. Två boplatslägen är belägna utanför etapp 2-området och bör utredningsgrävas i händelse av exploatering. Sex av objekten är övriga kulturhistoriska lämningar, såsom gränsmärken och stensamlingar och ovannämnda torplämning. Ett av objekten utgick då det inte uppvisade några förhistoriska indikationer vid utredningsgrävningen.

Datamaterialet från utredningen sammanställdes och harmoniserades vid Uppsala universitet under 2014 . Detta skedde på uppdrag av Trafikverket samt Länsstyrelserna i Östergötland, Södermanland och Stockholms län, i ett projekt med syfte att sammanställa arkeologiska undersökningar och utredningar inom den beslutade korridoren för Ostlänken samt den närmsta omgivningen.

Syfte:

Den övergripande målsättningen vid en arkeologisk särskild utredning är att lokalisera och fastställa fornlämningar. På ett vidare plan syftar utredningen till att underlätta planprocessen så att man kan undvika, alternativt minimera, ingreppen i fornlämningarna. Mer specifika målsättningar i den aktuella utredningen var att identifiera stenåldersboplatser samt redovisa för utmarksområden typiska lämningar såsom torp, kolmilor och tjärdalar.

ZIP-filen innehåller data i form av shape-filer med information från den arkeologiska undersökningen, samt en georefererad karta (© Lantmäteriet i2014/00696) över undersökningsområdet i GeoTIFF-format.
Tidigare arkeologiska undersökningar längs Ostlänken-korridoren 1965-2012: Bergtäkt i Helgona-Ekeby
Keywords: stone age; stenålder; Bronze Age; bronsålder; historical period; historisk tid; HISTORY; HISTORIA; Archaeology; Arkeologi