Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Stone Age Life by the Inlet - Swedish National Heritage Board UV Mitt (Uppsala University, 2014)
Previous Archaeological Excavations along the 'Ostlänken' Railway Corridor 1965-2012: Stone Age Life by the Inlet

The ZIP file contains Shape files and an MS Access database with information about trenches, features, finds and other metadata from the archaeological survey.

Hösten 2005 genomförde Riksantikvarieämbete, UV Mitt, en särskild arkeologisk undersökning av stenålderslokalen Helgona 315 vid Hagnesta bergtäkt, nordväst om Nyköping. Lokalen bestod av tre ytor, av vilka två utgjort en sannolikt samtida boplats- och aktivitetsplats under mellan-/senmesolitikum. Anläggningar och fynd på dessa två ytor (härdar, härdrester och en skärvstenskoncentration) bildade en sammanhängande struktur runt en forntida vik. Härdarnas placering i ett uppdraget, skyddat läge intill berget antyder att det här kan ha funnits enkla boningar som inte lämnat spår i den väldränerade sanden. Några härdar daterades till senare perioder (bronsålder, vikingatid respektive historisk tid). De två senare dateringarna kan styrkas, medan den första tolkas som en feldatering på grund av kontamination.
Den tredje, översta ytan har daterats till mellanmesolitikum och tidigneolitikum, och har utgjort en aktivitetsplats för bl a kvartsbearbetning. På denna äldsta yta påträffades endast ett fåtal anläggningar i form bl a en härd och en skärvstenskoncentration. Den neolitiska dateringen är troligast ett resultat av att mer sentida material kontaminerat den mesolitiska härden.

Datamaterialet från undersökningen sammanställdes och harmoniserades vid Uppsala universitet under 2014 . Detta skedde på uppdrag av Trafikverket samt Länsstyrelserna i Östergötland, Södermanland och Stockholms län, i ett projekt med syfte att sammanställa arkeologiska undersökningar och utredningar inom den beslutade korridoren för Ostlänken samt den närmsta omgivningen.

Syfte:

Den särskilda arkeologiska undersökningen genomfördes med anledning av planer på att utvidga den intilliggande bergtäkten. Undersökningen skulle inriktas på att studera lokalens struktur och variationen av verksamheter som ägt rum på platsen.

ZIP-filen innehåller data i form av shape-filer samt en MS Access-databas med information om schakt, anläggningar, eventuella fyndföremål samt andra metadata från den arkeologiska undersökningen.
Tidigare arkeologiska undersökningar längs Ostlänken-korridoren 1965-2012: Stenåldersliv vid viken
Keywords: Middle Mesolithic; mellanmesolitikum; Late Mesolithic; senmesolitikum; Early Neolithic; tidigneolitikum; Bronze Age; bronsålder; Iron Age; järnålder; historical period; historisk tid; HISTORY; HISTORIA; Archaeology; Arkeologi